Řidič ujel na dálnici 15 kilometrů v protisměru. Podobné případy řeší policie každý den

Po dálnici v protisměru (zdroj: CNN Prima NEWS)

Policisté se zabývají dalším případem řidiče, který ujel po dálnici několik kilometrů v protisměru. Naštěstí se při jeho jízdě nikomu nic nestalo, šofér ovšem nejspíše přijde o řidičský průkaz. Případy řidičů v protisměru přitom nejsou v Česku nic vzácného. I když jde o extrémně nebezpečný manévr, řeší policisté v průměru jeden denně.

„Z Hradce Králové do Prahy jede po dálnici na 85. kilometru v protisměru auto. Jedu na Hradec v dodávce, jel jsem v pravém pruhu a v levém vedle mě jelo auto. Myslel jsem si, že jsem se asi zbláznil,“ zaznělo v oznámení na tísňovou linku policie v sobotu 15. května krátce po jedenácté hodině v noci. Nevolal ale jen jeden řidič – podobných hlášení o autu v protisměru na dálnici D11 přijali policisté hned několik.

Na místo okamžitě vyrazilo několik hlídek z Královéhradeckého a Středočeského kraje. Připraven vzlétnout byl i policejní vrtulník. Řidiče na dálnici už ale hlídky nenašly. Co to bylo za auto a kdo seděl za volantem, zjistili policisté až později z videozáznamů a mýtných bran. Šofér podle policie ujel po dálnici v protisměru 15 kilometrů. „Jednalo se o osobní vozidlo Dacia Duster, které řídil jednačtyřicetiletý cizinec bydlící v Hradci Králové,“ sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Velké štěstí bylo, že se během jeho jízdy nikomu nic nestalo. Policie teď případ předá do správního řízení, ve kterém řidiči hrozí pokuta až 10 tisíc korun a může přijít o řidičský průkaz až na jeden rok.

Jízda v protisměru není ojedinělá

Případy šoférů v protisměru nejsou v Česku nic vzácného. Zjednodušeně lze říci, že čistě statisticky řeší policisté takové řidiče každý den. Ne všechny tyto události skončí nehodou, nebo dokonce tragicky – jako nejvíce mediálně sledovaný případ jízdy v protisměru v podání Jana Kočky. Ten naboural na hradecké dálnici a podle vyšetřovatelů měl v krvi 3,5 promile alkoholu a navíc i drogy. Nehodu nepřežil ani on, ani řidič náklaďáku, se kterým se střetl.

I kvůli této tragické nehodě byly nejrizikovější nájezdy osazeny speciálními značkami. Neexistuje ovšem způsob, jak řidičům zcela znemožnit vjetí do protisměru. Nejčastěji nesprávným směrem na dálnici vjíždí podle policie senioři nebo zdrogovaní řidiči. U první skupiny mohou pomoci zdravotní prohlídky, které odhalí například špatný zrak nebo jiné indispozice. S tou druhou se nedá dělat téměř nic kromě silničních kontrol.

Tagy: