Řidiči nevědí, co znamená zelená šipka na semaforu. Zbytečně pak dochází k nehodám

Zelená šipka na semaforu

Semafory na tlačítko

Na mnoha křižovatkách se světelnou signalizací se řidiči setkávají s doplňkovou zelenou šipkou. Ta umožňuje vozidlům v rychlejším intervalu odbočovat vpravo nebo v ojedinělých případech pokračovat v jízdě rovně. Mnoho motoristů má však mylnou představu o tom, jak zelený signál na semaforu funguje, a jedou vstříc dopravnímu neštěstí. Jak tedy projet zmíněné místo správně?

Účastníci silničního provozu se setkávají se zelenou šipkou na denní bázi, obzvláště pak ve větších metropolích. Její přítomnost je pro řidiče přínosem, jelikož jim krátí čekání na semaforech. Nejčastěji vedle červeného signálu „Stůj!“ svítí šipka směřující vpravo. Na některých menších křižovatkách se ale může objevit i šipka mířící vpřed. Obě doplňková světla fungují na stejném principu, který je popsán v zákoně.

K TÉMATU: Motorkáři předjíždějící v kolonách porušují pravidla. Jde to ale i bez pokuty

„Šipka svítící současně se signálem s červeným světlem ‚Stůj!‘ nebo se žlutým světlem ‚Pozor!‘ znamená pro řidiče možnost pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo šipky ukazují.“ S touto skutečností jsou řidiči dobře seznámeni, nicméně znění silničního předpisu má své pokračování, které motoristé často neznají. „Auto projíždějící na šipku musí dát přednost v jízdě ostatním vozidlům a přitom nesmí ohrozit ani omezit přecházející chodce.“

Funguje to podobně jako v USA

To je dovětek, který zcela mění pravidla „hry“. Zelená šipka totiž funguje podobně jako odbočování vpravo na červenou ve Spojených státech. Jednoduše řečeno, řidič jedoucí na šipku má povinnost dát přednost vozidlům jedoucím zleva. Na druhou stranu v reálném provozu málokdy nastane situace, že by při rozsvícení doplňkové zelené šipky nějaká vozidla zleva jela. Nicméně stát se to může a v případě dopravní nehody by byl viníkem vůz, který zabočoval.

Na toto přehlížené dopravní pravidlo mohou zejména doplatit žáci autoškoly při závěrečných zkouškách. Pokud by se při odbočování na zelenou šipku neujistili, že zleva nic nejede, mohl by komisař praktickou část okamžitě ukončit.

Zelená šipka ukazující vlevo

Na českých silnicích se pak můžete setkat také s doplňkovou zelenou šipkou, která směřuje vlevo. Ta je umístěna v protilehlém rohu křižovatky a při jejím rozsvícení řidiči odbočující vlevo nemusí dát přednost v jízdě protijedoucím vozidlům.

Je to logické, jelikož, když tato zelená šipka svítí, protijedoucímu pruhu už na semaforu svítí červená. Výsledkem je opět bezpečnější a plynulejší provoz.

Tagy: