Riziko zvracení v masce, zadržený dech a smrt. Jak funguje kontroverzní poprava dusíkem

Americký stát Alabama provedl ve čtvrtek vůbec první popravu ve Státech pomocí dusíkové hypoxie.

Alabama použila novou metodu popravy

Úřady v Alabamě poprvé v dějinách USA použily k popravě zločince – vraha Kennetha Smitha – dusík. Způsob usmrcení měl být podle úřadů ještě humánnější než smrtící injekce. Experti a lékaři ale pro CNN popsali, proč tomu tak úplně nemuselo být.

Nájemný vrah Kenneth Smith zavraždil v USA pro pár tisíc manželku faráře. Smrti se podle svědků vysmíval. Popravu totiž podstoupil hned dvakrát. Stát Alabama se ho pokoušel usmrtit už v roce 2020, a to pomocí smrtící injekce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Minuty se třásl a zmítal. Alabama použila novou metodu popravy, kritici hovoří o krutosti

Tehdy ale okřídlené spojení „krve se v něm nedořezal“ dostalo úplně nový význam. Odborníci při popravě skutečně nemohli napíchnout žádnou žílu trestance, protože byl mimořádně ztuhlý. Po hodinách pokusů vypršel exekuční příkaz a poprava se musela odložit.

Smith nastoupil do popravčí místnosti znovu v noci na pátek. Tentokrát už nepřežil. Úřady v USA na něm poprvé oficiálně vyzkoušely popravu dusíkem. Akt ale údajně neprobíhal tak, jak měl.

Jak usmrcení dusíkem probíhá?

Při popravě dusíkem prakticky nezabíjí samotný dusík. Odsouzenec totiž umírá kvůli nedostatku kyslíku. Nejprve se mu na obličej nasadí maska, která by měla být v ideálním případě neprodyšná. Jakoukoli malou mezírkou může do masky vnikat kyslík z okolního prostředí, což proces smrti zpomaluje.

Ve chvíli popravy se začne do masky pumpovat stoprocentní koncentrace dusíku. Úřady v Alabamě před popravou avizovaly, že Smith upadne do bezvědomí během několika vteřin. To se ale nestalo. Odsouzenec totiž zadržel dech, čímž účinek dusíku oddálil. Smith se tak při popravě třásl a zmítal. Pak začal umírat.

„Nejdříve to odnese mozek. Upadnete do bezvědomí a za deset minut se vám zastaví činnost orgánů, především srdce. Než člověk upadne do bezvědomí, tak to může být velmi nepříjemné. Při používání anestetik v lékářství je moment uvedení do stavu bezvědomí velmi rychlý. Pokud ale takový odsouzenec ví, že bude dýchat něco, kde nebude kyslík, tak bude zadržovat dech, bude se bránit, ten moment může být svízelný. Poprava injekcí vypadala – jestli se to tak dá říci – lépe,“ komentoval pro CNN Prima NEWS anesteziolog Lukáš Pollert.

Lékaři také upozorňují, že v Alabamě mohli podcenit fakt, jak bude trestanec v šoku na dusík reagovat. Na operačním sále je to prý stejné.

„Když máme na operačním sále někoho velmi vyděšeného, tak na anestetika reaguje úplně jinak. Často takovým lidem dáme sedativa ještě před tím, než jdou na operační sál. Smith nic k uvolnění nedostal,“ řekl pro americkou CNN chirurg Jonathan Groner.

List New York Times před popravou uvedl, že podle lékařů by vězeň mohl do masky zvracet, čímž by se nejen dusil, ale také by se uvolnilo těsnění, což by umožnilo vniknutí kyslíku a zředění dusíku. Kvůli tomu Smith před smrtí nic nejedl.

Metodu popravy v Alabamě zpochybňovali nejen lidskoprávní aktivisté, ale i mnozí odborníci. Kritický apel dokonce vznesli i experti OSN.

„Máme vážné obavy, že Smithova poprava by za těchto okolností mohla porušit zákaz mučení nebo jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení nebo trestání,“ uvedla před popravou na tiskovém brífinku v Ženevě mluvčí Úřadu OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová. Informovala o tom agentura Reuters.

Tagy: