Robejšek: Rodilí Němci mají strach, že přestanou být pány ve své zemi. Německo je v depresi

Politolog a komentátor Petr Robejšek

„Němci mají strach z toho, že přestanou být pány ve své zemi,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Petr Robejšek. Mnoho z nich má podle něj pocit, že se vláda spíše než o vlastní lidi stará o nově příchozí. Politolog tvrdí, že v celé německé společnosti převládá obecná deprese, která souvisí jak s migrací, tak se všemi událostmi posledních let.

„Němci mají pocit, že ztrácejí svoji dominanci, přestávají být pány ve své zemi,“ uvedl Robejšek a dodal, že německá vláda konečně začíná jednat, i když on sám pochybuje o tom, že by to vycházelo přímo z její vlastní iniciativy. Konkrétně zmínil tamní ministryni vnitra Nancy Faeserovou, která dosud zastávala otevřenou migrační politiku. „A teď najednou pochopila, že se jedná o její vlastní pozici, o pozici celé vlády, a začala se chovat jinak,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Ženu v Hamburku znásilnili arabsky mluvící muži, když šla vyzvednout děti do školy

Že by se v Německu nějak více vyhrotila situace, si Robejšek nemyslí: „Organizovaný terorismus už zažíváme a nic víc v tuto chvíli od islámské strany nejspíše nepřijde.“ Naznačil, že nelze vyloučit sílící extremismus Němců. „To bych si uměl představit, ale ani to se mi nezdá, vzhledem k německé povaze, která je hodně trpělivá,“ uzavřel.

Publicista Marian Kechlibar mu ale oponoval tím, že pokud se konflikt rozroste a zapojí se do něj i libanonská teroristická organizace Hizballáh, která je ve své podstatě prostředníkem Íránu, „stojíme před zásadním problémem“. „Íránci jsou tady docela pěkně infiltrovaní, tím myslím islámskou republiku, ne běžence, kteří před nimi utekli,“ varoval. Je přesvědčený, že konflikt by jistě eskaloval a není vyloučeno, že by mohl ohrozit i bezpečnostní situaci v Česku.

Německý kriminální úřad (BKA) od útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael zaznamenal ve spolkové republice více než 2 600 souvisejících trestných činů.

„Islamistické pochody v Essenu, oslavování teroru v Berlíně, otevřená nenávist k Židům v německých ulicích. Nejradikálnější islamisté dokonce volali po vyhlášení chalífátu v Německu a mávali vlajkami připomínajícími ISIS a Talibán,“ shrnuje výčet událostí odehrávajících se v poslední době v Německu deník Bild a přikládá dopisy vyděšených lidí, kteří vyjadřují strach nad současnou situací.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poplach v Hamburku: Ve škole se zabarikádovali dva ozbrojenci, uvnitř operovalo komando

Tagy: