Roky riskoval život ve formuli, vymstilo se mu lyžování. Osm let od nehody Schumachera

V roce 1994 v italském San Marinu pronásledoval Ayrtona Sennu, když brazilský závodník náhle naletěl do bariéry a kvůli těžkým poraněním později zemřel. Michael Schumacher ještě spadal do éry formule 1, kterou lze označit za „vysoce nebezpečnou“. Přesto nikdy nepřišel k vážnému úrazu. V roce 2012 definitivně ukončil se sedmi tituly mistra světa kariéru a chtěl si užívat „důchod“. To mu vydrželo jen lehce přes rok: 29. prosince 2013 upadl při lyžování ve Francii, hlavou narazil do skály a od té doby veřejnost marně čeká na pozitivní zprávy.

Michael Schumacher ukončil kariéru dvakrát. Poprvé v roce 2006, kdy už došel k tomu, že s týmem Ferrari dokázal vše. V italské stáji přidal ke svým dvěma dřívějším triumfům s Benettonem dalších pět, a to dokonce v řadě.

Jenže svět formule 1 mu chyběl a chtěl se podílet na nové výzvě. Hodlal pomoct novému týmu Mercedes zařadit se mezi špičku, a tak v roce 2010 znovu usedl do kokpitu. Mnozí experti říkají, že právě Schumacherova přítomnost v prvních letech dost napomohla tomu, že se z Mercedesu stal později hegemon. Po sezoně 2012 – ve 43 letech – se každopádně rodák z německého Hürthu rozhodl milovanému sportu definitivně zamávat.

Dalo by se říct, že pokud někdy Schumacherovi mělo jít o život vinou nešťastné náhody, mělo se to stát právě na trati, kde v rychlosti přes 300 kilometrů za hodinu sváděl souboje kolo na kolo v daleko méně bezpečných dobách.

Jenže muži často titulovanému „nejlepší jezdec historie formule 1“ se stalo osudným lyžování ve Francii ve středisku Méribel. 29. prosince 2013 si užíval s rodinou alpské svahy. Během sjíždění neupravené části sjezdovky upadl a narazil hlavou do skály. Ačkoliv měl mít podle svědků helmu, vážně si poranil mozek. Okamžitě byl transportován na kliniku v Moutiers a poté do nemocnice v Grenoblu, která zveřejnila, že se nachází v kritickém stavu v kómatu.

V následujících dnech absolvoval sérii operací hlavy, na jaře začali lékaři s probouzením z kómatu. 16. června 2014 svět obletěla zpráva, že je Schumacher v bdělém stavu a rehabilitace bude pokračovat ve švýcarském Lausanne, což nejen jeho fanouškům udělalo radost. Jenže to byly až do konce roku 2021 de facto jediné pozitivní zprávy.

Mick Schumacher: Měli bychom si hodně co říct

Rodina veškeré informace okolo legendy motorsportu střeží. Na veřejnost se občasně dostávají jen kusé informace ve stylu „Michael stále bojuje, nic nevzdává“, ale vše nasvědčuje tomu, že situace není dobrá. Schumacher sice žije, ale spíše jen přežívá upoutaný na lůžko.

To, že k normálnímu fungování má vítěz 91 závodů daleko, více než naznačil dokument Schumacher, který letos na začátku podzimu uvedla platforma Netflix. Kromě zevrubného shrnutí veleúspěšné kariéry obnáší film i výpovědi manželky Corinny nebo syna Micka Schumachera, který má za sebou premiérovou sezonu ve formuli 1.

„Myslím, že s tátou bychom si teď rozuměli jinak. Už jen proto, že mluvíme stejným jazykem – jazykem motorsportu. Měli bychom si hodně co říct. Říkám si, jak by to bylo skvělé. Vzdal bych se kvůli tomu všeho ostatního,“ uvedl se slzami v očích mladý jezdec.

Slané kapičky stékaly po tváři také Corinně Schumacherové, když v dokumentu říkala: „Je naprosto jasné, že mi Michael chybí každý den. A nejen mně. Dětem, rodině, jeho otci a všem, kdo jsou kolem něj… Chybí všem.“

Snímek také poukázal na smutnou ironii osudu. Corinna totiž prozradila, že krátce před fatálním úrazem Schumacher pronesl: „Sníh není optimální. Měli jsme letět do Dubaje a tam si skočit s padákem.“

Tagy: