Ronaldovy výzvy ve zlaté kleci: Dál lámat rekordy nebo se objevit v evropských televizích

Fotbalista Cristiano Ronaldo udělal krok, který bolí miliony fanoušků. Opustil záři reflektorů, na kterou byl zvyklý skoro dvě dekády a vydal se za královsky zasponzorovaným angažmá do Saúdské Arábie. Upsáním se rijádskému klubu an-Nasr značně upustil od svého ambiciózního nastavení, přesto si může vytvořit svůj osobní „check-list“ představující motivace. Co na něm bude odškrtávat?

„Toužím zažít novou fotbalovou ligu v jiné zemi. Vize an-Nasru je velice inspirativní,“ prohlásil Cristiano Ronaldo, který si teď bude zvykat na zcela jiný fotbalový svět v exotické destinaci.

Toužil zažít něco jiného. Ještě v první polovině prosince – po rozvázání smlouvy s Manchesterem United – odmítal, že by měl jít do Saúdské Arábie. Po tom, co bylo oficiálně jasno o opaku, se také objevil záznam z roku 2015, na kterém Portugalec prohlašoval, že chce končit kariéru se ctí. Ne v USA, Kataru nebo Dubaji. Kverulanti mohou namítnout, že o saúdskoarabské lize nepadlo ani slovo, ale vyznění sedm let starého rozhovoru CR7 bylo jasné.

Jenže ty nejlepší evropské kluby, ve kterých Cristiano Ronaldo strávil takřka 20 let, neměly o hráče, jenž brzy oslaví 38. narozeniny, zájem. A ty týmy, které by lákalo pětinásobného vítěze Zlatého míče přivést, zase dostatek peněz. Takže když už nemohl Ronaldo hrát fotbal na nejzářivější úrovni, rozhodl se přijmout exotické laso s gigantickou odměnou. Ročně by si měl za hraní ve žluto-modrém dresu an-Nasru vydělat bezmála pět miliard korun a je tak o parník nejlépe placeným fotbalistou světa. Smlouvu ve „zlaté kleci“ má do roku 2025.

U mnoha fanoušků tímto rozhodnutím klesnul, ztratil jejich respekt. Naopak klub z Rijádu i celá saúdská Pro League, získaly ohromnou posilu. Především z marketingového pohledu. Do země v minulosti chodilo dohrát kariéru mnoho výtečných fotbalistů, ale žádný z nich se slávou nemůže rovnat Ronaldovi.

„Dohoda je více než jen nová kapitola v historii. Tento hráč je vzorem pro všechny sportovce a mládež po celém světě. A s jeho přítomností v an-Nasru se budeme snažit dosáhnout velkého úspěchu pro klub, saúdskoarabský sport a další generace,“ poznamenal prezident klubu Muslí Al Muammar.

Lákadlo? 34 gólů za sezonu

A co kromě astronomického množství peněz přináší nová štace samotnému Ronaldovi? Po motivacích musí pátrat daleko důkladněji, než když hrál za Real Madrid, Manchester nebo Juventus Turín. Nemůže vyhrát slavnou Ligu mistrů, už nemůže pomýšlet na individuální ocenění Ballon d'Or pro nejlepšího hráče planety. Nemůže zářit v zápasech, na které míří zraky celého světa.

Saúdská soutěž Pro League rozhodně nepatří mezi nejprestižnější světové ligy. A proto ji ani běžný evropský fanoušek nemá možnost sledovat. Její zápasy se v tuto chvíli vysílají pouze na Středním východě a v severní Africe. Dostat saúdskou ligu do vícera koutů planety může být pro Ronalda jedním z úkolů, byť se na něm bude podílet nepřímo. Ale kdo jiný by měl vzbudit větší zájem o vysílací práva, než právě on...

Zároveň nepřišel do týmu, který by byl neotřesitelným hegemonem Saúdské Arábie. Poslední tři sezony vyhrál titul Al Hilal, tudíž rodáka z Madeiry by mělo lákat utnout vládu rivala z Rijádu a nepustit na trůn žádný další tým. Zatím má an-Nasr nakročeno slibně, v neúplné tabulce drží první místo. Mistrem byl naposledy v ročníku 2018–2019.

Hnacím motorem pro Ronalda vždy byla zmiňovaná Liga mistrů. Je historicky nejlepším střelcem této superprestižní klubové soutěže a nikdo jiný v ní nedokráčel k pěti trofejím. Teď se musí spokojit s lacinější asijskou verzí Champions League. Navíc si na ni musí počkat, protože v této sezoně se jí an-Nasr neúčastní. Cesta do ní vede přes triumf v lize nebo saúdském poháru. Další lákadlo – na Ronalda by pak čekaly opět „světovější“ zápasy.

Kariéra sportovního velikána – nejsledovanější osobnosti na Instagramu – byla vždy spjata s osobními rekordy. A v tomto ohledu si může přijít na své i v Saúdské Arábii. Dohnat historicky nejgólovějšího hráče saúdské ligy stihne jen těžko, Madžíd Abdulláh nastřílel 189 branek. Ale trumfnout v budoucnu rekord ligových tref za jednu sezonu by klidně mohl. Zatím ho s 34 góly drží bývalý hráč an-Nasru Abdar Razak Hamdallá. Ronaldovým stimulem by mohl být rovněž hon za historicky nejvíce brankami v jednom ročníku v Asijské lize mistrů. Potřebuje jich na to 13.

A také se bude Ronaldo snažit upevnit si pozici na vrcholu žebříčku nejlepších kanonýrů všech dob. S 819 góly ji vede před česko-rakouskou ikonou Josefem Bicanem. Někdejší slávista „Pepi“ už ho nedožene, nicméně třetí a o dva roky mladší čerstvý mistr světa Lionel Messi se 794 brankami je hrozbou.

CR7 by měl oficiálně začít psát novou kapitolu ve čtvrtek, kdy an-Nasr hraje doma na 25tisícovém stadionu Mrsool Park proti týmu At-Tai.

Jedno malé vítězství už klub díky příchodu megastar oslavil. Za poslední tři dny jeho Instagram zaznamenal narůst z 860 tisíc sledujících na více než sedm milionů. Ronaldo efekt.

Tagy: