Ukrajinci po zničení přehrady zareagovali rychle. Nezlomí je to, říká slovenský dobrovolník

Dobrovolník Randy Hric v Chersonu

Slovenští dobrovolníci na Ukrajině

S evakuací Chersonu po protržení Kachovské přehrady pomáhají také dobrovolníci ze Západu. Jedním z nich je Slovák Randy Hric, který se válkou zasažené zemi snaží pomáhat od vypuknutí ruské invaze. Ukrajince chválí za dobré zvládnutí situace. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS vyjádřil přesvědčení, že je tato událost nezlomí.

„Ukrajina si mě získala již v roce 2013 díky její snaze o demokracii na Euromajdanu,“ říká Randy Hric, jeden ze západních dobrovolníků na Ukrajině. Slovák se tam vydal pomáhat s evakuací Chersonské oblasti po záplavách v důsledku odpálení Kachovské přehrady. Podle něj Ukrajinci zvládají celou situaci dobře, ať už jde o zapojení všech organizací a dobrovolnických složek, nebo o civilisty, kteří podle jeho slov zodpovědně poslouchali pokyny a nepanikařili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruští politici se od začátku invaze utápějí v alkoholu. Putin je bezmocný, tvrdí zdroj

„Nyní by spíše bylo potřeba pomoci okolním vesnicím, které jsou také dotčeny záplavami. Cherson byl Ukrajinci dobře zásobovaný a pořád se evakuují zvířata i lidé. Zareagovali na to opravdu rychle,“ komentoval situaci Hric, který se snaží Ukrajině pomáhat dlouhodobě. „Jestli si okupanti myslí, že je to zlomí, tak se to nestane. Nezlomí je žádná raketa nebo teroristická událost. Na vlastní oči jsem viděl, že jsou přesvědčeni o tom, že musí zvítězit,“ zdůraznil.

Slovák z Liptovského Mikuláše se podle vlastních slov 24. února vzbudil a přemýšlel, jak by mohl zemi pomoct co nejvíce. Proto na Facebooku založil stránku Aktuálne o Ukrajine a později na přání čtenářů začal nahrávat podcasty. Když se kolem stránky vytvořila četná skupina podporovatelů, spojili se s organizací Červona kalyna, s níž spolupracují a vozí pomoc lidem i zvířatům.

Tagy: