Slunce, krátké fronty u vleků, ideální suchý sníh a k tomu všemu dobrá nálada. Zatímco ostatní kopce se zelenají, na Kramolíně v jižních Čechách je zatím ještě bílo a vesele se tady lyžuje. Při slunečném počasí si tu lidé mohou připadat trochu jako na italských ledovcích.
Se zimní sezónou už se lyžaři pomalu, ale jistě loučí. A pochopitelně tím nejstylovějším způsobem – tedy na lyžích a na svahu. A v době, kdy jsme ve Skiareálu Lipno natáčeli reportáž pro pořad Prima Česko, byl den jako korálek. „Dneska nám opět vyšlo nádherné počasí. Podmínky pro lyžování jsou úplně ideální. Máme na sjezdovkách spoustu sněhu, takže je to tady úplně ráj na zemi,“ pochvaluje si podmínky ředitel lyžařské školy Petr Chalupa.
„Dohromady je tu 13,5 kilometrů sjezdovek. K tomu je měřený slalom, snowpark, takže spousta zábavy navíc,“ vyjmenovává Olga Kneiflová, mluvčí skiareálu, co vše se tu dá vyzkoušet. „Zasněžujeme, když nám to teploty dovolí, což jsou teploty okolo minus tří stupňů a více. Takže pokud to jde, zasněžujeme,“ dodává.
Lyžování ale není to jediné, co tu mohou návštěvníci zažít. Komu sjíždění svahů nestačí, může si vyjít na zdejší stezku V korunách stromů. A kdo by náhodou neměl vhodné obutí, může si ho půjčit.
ČTĚTE TAKÉ: Poslední ruční gobelínka v Česku: K práci tam využívají i vidličku a inspirují se Čapkem
Poctivá česká kuchyně i kulajdová pizza
Po adrenalinových zážitcích člověku pořádně vyhládne. S prázdným žaludkem se ale ze Skiareálu Lipno rozhodně neodchází. „Máme tu restauraci Stodola, která má uvnitř až 250 míst,“ říká ředitel hotelu Element Aleš Toth s tím, že zdejší kuchaři vaří „hezky česky“. A Michal Ruda zdejší šéfkuchař ho doplňuje při přípravě jednoho z nejčastěji vařených jídel. „Je to staročeský recept, bramborové noky s krupicí, konfitovaná krkovice, která se dělá na 50 stupňů 14 hodin, cibulová omáčka, bylinkový olej a smažená, křupavá cibule.“
Královnou jihočeských hodovacích tabulí je kulajda. Tady z ní dokonce vytvořili i pizzu. „Kulajda všem chutnala, tak proto jsme vymysleli pizzu,“ ujišťuje šéfkuchař potenciální strávníky, kteří mohou být na pochybách.
Odpočinek na Lipně
Po lyžování, výšlapu do korun stromů a dobrém jídle přijde vhod chvilka odpočinku. A třeba i trocha hýčkání. „Máme tady čtyřhvězdičkový hotel Element s 96 pokoji a kapacitou až 300 lůžek, takže opravdu pojmeme velkou kapacitu přes zimu i v létě. A třeba i pro konferenční klientelu,“ říká Aleš Toth a dodává: „Někdy závidím našim hostům, když se každé ráno probudí, takový nádherný výhled na Lipno. V zimě nebo v létě posedět na terásce u vínka, co více si na dovolené můžu přát?“