Rozpad lyžařské asociace na Slovensku. Vlhová a další už měli současného vedení dost

Slovenská lyžařská asociace (SLA) prochází v těchto dnech velkými změnami. Opustila ji nejen Petra Vlhová, úřadující mistryně světa v obřím slalomu a vedoucí žena Světového poháru, ale i mnozí další. Jako důvod uvádějí sportovci dlouhodobé neřešení problémů ze strany vedení asociace. SLA navíc v úterý přišla o status národního svazu.

Členství v SLA ukončilo 46 klubů sjezdového lyžování zahrnujících dohromady 1 317 členů. Jde o většinu sjezdařských organizací, které představují 40 procent členské základny asociace.

„Dlouhodobé neřešení, ignorace a absence opravdu korektního zásah představitelů státu nás dovedlo na okraj propasti, do které padá slovenské lyžování. Vyzývám vedení státu, aby s okamžitou platností zastavilo financování SLA a odebralo jí status národního sportovního svazu,“ uvedla na úterní tiskové konferenci Jana Palovičová, která je pověřená vedením sportovního odvětví alpských disciplín SLA.

Reakce slovenského ministerstva školství, vědy, výzkumu a sportu vedeného Branislavem Gröhlingem (Sloboda a Solidarita) byla bleskurychlá a SLA už v úterý odpoledne o status národního sportovního svazu přišla.

Palovičová předtím na konferenci připomněla také dřívější slova bývalého předsedy lyžařské asociace Františka Repky. Podle něj docházelo v předsednictvu SLA k účelové manipulaci s informacemi, prezident a viceprezidenti pak měli ovlivňovat jiné členy vedení a běžnou praxí mělo být také prosazování osobních zájmů. „Všechno směřuje k téže osobě – ​​Marinovi Mersichovi. Člověku, který před Františkem Repkou vyhnal z nejvyššího postu i Janu Gantnerovou,“ dodala na adresu italského viceprezidenta SLA, který dlouhodobě čelí kritice.

Z asociace nyní nevystupují pouze alpští lyžaři v čele se superstar sjezdovek Petrou Vlhovou, ale přidávají se k nim také skokané a běžkaři. „Pro tento krok jsme se rozhodli navzdory neuvěřitelnému riziku, že se naši závodníci již nebudou moci účastnit závodů na mezinárodní úrovni. V koutku duše však všichni věříme, že po tomto již nebude stát jen nečinně přihlížet,“ doplnila Palovičová, kterou nakonec slovenská vláda poslechla.

Otec Vlhové Igor pocity Palovičové zcela sdílí. „Trápím se 12 let. Jsem rád, že by se teď mělo něco dít. Stát by si měl uvědomit, že nás nemůže řešit jeden člověk a ještě k tomu Ital. Musí to skončit. Musí se začít řešit sport, děti, dorost a junioři. Doufám, že to vyjde,“ uvedl Vlha, který deníku SME potvrdil, že jeho dcera přechází k jinému sdružení, a to ke Svazu slovenského lyžování.

Vlhová odstartovala novou sezonu skvostně a Světový pohár vede s náskokem 185 bodů před Švýcarkou Michelle Gisinovou.

Tagy:
lyžování Slovensko rozpad alpské lyžování sport Petra Vlhová Slovenská lyžařská asociace Jana Palovičová Marino Mersich Igor Vlha Svaz slovenského lyžování neshody Michelle Gisinová Vláda Slovenské republiky Sloboda a Solidarita Jana Gantnerová