Rozpaky ruských médií: Nechci do vězení, k ústupu našich vojsk raději nic neřeknu

Velitel ruských vojsk na Ukrajině Sergej Surovikin oznamuje stažení jednotek z Chersonu.

Situace v Chersonu očima reportéra CNN Prima NEWS

Ruská propagandistická média se potýkají s uchopením a prezentací ústupu vojsk z Chersonu. Podle jednoho z televizních moderátorů hrozí lidem podle současných zákonů vězení v případě podpory i kritiky rozhodnutí ministerstva obrany o stažení jednotek. Většina ruských zpravodajských relací se tak rozhodla porážku okupantů nekomentovat.

Rozpaky ruského zpravodajství názorně vykreslil moderátor televize NTV Andrej Norkin. Ve vysílání vysvětlil, že k situaci se raději vůbec nebude blíže vyjadřovat. Sdělil, že při schvalování ústupu by se dopustil zpochybňování ruské územní celistvosti (kvůli nedávné mezinárodně neuznané anexi Chersonské oblasti Ruskem – pozn. red.), za což by mu podle platných zákonů hrozilo několik let vězení. Pokud by však rozhodnutí ministerstva obrany zpochybnil, šlo by o veřejnou diskreditaci ozbrojených sil, za kterou by ho mohl čekat obdobný trest. „Nechci jít do vězení, proto se teď podíváme na reportáž,“ shrnul nakonec svůj výstup.

Hlavní zprávy ostatních stanic se povětšinou k situaci postavily podobným způsobem. Jejich moderátoři ústup také nerozebírali a stejně jako Norkin pouze pustili oficiální video od ruského velitele ozbrojených sil na Ukrajině Sergeje Surovikina. Ten v něm prohlašoval, že situace v oblasti „speciální vojenské operace“, jak ruská propaganda svoji invazi do sousedního státu nazývá, je stabilizovaná. Ruská bojeschopnost díky mobilizaci podle něj posílila a armádě se celkově daří.

Stažení z Chersonu pak ruský generál odůvodnil jeho výhodností. Podle něj by bylo zbytečné držet obranné pozice v oblasti města na pravém břehu Dněpru, proto jednotky přesunul na protější stranu řeky. I podle mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova je přesun vojáků přesně v souladu s plány Moskvy.

Jde o záchranu ruských životů

Podle ruskojazyčného webu stanice BBC se případné komentáře v televizním vysílání soustředily zejména na argumentaci záchranou ruských životů. „Naše armáda dělá v plánování operace všechno pro to, aby zachránila životy ruských vojáků i civilistů. Ministerstvo obrany zdůraznilo, že na linii dotyku mají být posíláni jenom ti nejlépe vycvičení bojovníci z mobilizovaných mužů,“ uvedl zprávu moderátor na stanici Rossija 1.

Stažení z důležitého města na jihu Ukrajiny označují někteří komentátoři za velkou geopolitickou porážku Ruska. Státní instituce ani média země, jež rozpoutala válku, však v rámci propagandy nepoužívají slovo „ústup“ a skutečnost raději opatrně opisují. Nejčastěji z televizních vysílání zaznívají spojení jako „přeskupení jednotek“ či „přesouvací manévry“.

Kritici armády jsou zrádci

„Každý, kdo hodí kamenem do zad ruské armády, je zrádce,“ vyjádřil se ke kritikům kroku ministerstva šéfeditor vojenského měsíčníku Narodnaja Oborona Igor Koročenko. Ústup pak označil za „těžké rozhodnutí“. Zároveň prý zůstává přesvědčen o budoucím vítězství nad Ukrajinou.

„Vítězství se nedosahuje jen populárními a jednoduchými rozhodnutími, ale i zaškrcením pýchy. Selský rozum musí být ve všech rozhodnutích. I těch nepříjemných,“ napsali tvůrci propagandistického projektu WarGonzo na Telegramu. V příspěvku se zastali ruského velení i motivů konfliktu. Své čtenáře pak varovali před hlasy kritizujícími „přeskupení“ okolo Chersonu.

Tagy: