Rozvášněný dav na Rudém náměstí slavil anexi. Boj se, starý světe, burcoval herec

Oslava anexe čtyř ukrajinských oblastí na Rudém náměstí v Moskvě

Rusové oslavovali anexi části Ukrajiny

Tisíce lidí oslavily ohlášenou anexi ukrajinských území v Moskvě. Silácká gesta Vladimira Putina a dalších řečníků mohla přesto jen těžko zakrýt rostoucí napětí v ruské společnosti. Jeho tragickým ztělesněním se stal 27letý rapper a odpůrce mobilizace Ivan Petunin. V krátkém videu nejprve vysvětlil, že není připravený zabíjet lidi. Poté si sám vzal život.

Uprostřed majestátních kulis Rudého náměstí vyrostlo obří pódium v ruských barvách. Vladimir Putin z něj burcoval rozvášněný dav společně s představiteli čtyř Kremlem přivlastněných území. „Zhluboka se nadechněte a na můj rozkaz, až napočítám do tří: ,Hurá, hurá, hurá!‘“ pobízel Putin.

„Vracíme se domů!“ doplnil proruský vůdce Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik. „Donbas se vrátil domů!“ přidal se jeho protějšek z Doněcké lidové republiky Denis Pušilin.

O poznání poetičtější byl Moskvou dosazený vůdce Záporoží Jevgenij Balitskyj. „Musíme zničit fašismus přímo v jeho doupěti. Zapíchnout dřevěný kůl do jeho špinavé tlamy,“ prohlásil.

O vrchol večera na absurdní oslavě, kterou sledovali na velkoplošných obrazovkách obyvatelé připojených území přímo uprostřed války, se ovšem postaral herec a režisér Ivan Ochlobystin: „Boj se, starý světe! Jsme plni moudrosti a víry! Běda ti, starý světe, řízený šílenci, zvrhlíky a uctívači Satana! Boj se, už jdeme!“

Obavy má 70 % Rusů

Ruskou armádu mezitím posilují noví rekruti. Sice jich není tolik jako těch, kteří před mobilizací utekli za hranice, ale zatím si to podle všeho užívají. Po sociálních sítích se šíří videa, na kterých se branci v autobuse posilňují celými lahvemi alkoholu.

To všechno je jen pár střípků, které dohromady tvoří obraz země, kde podle posledního průzkumu pociťuje obavy ze současného dění 70 % obyvatel. To je dvakrát více, než před ohlášenou mobilizací. Kdo nemůže utéct, snaží se válce vyhnout. A to jakýmkoliv způsobem.

Kvůli obavám z mobilizace a na protest proti ní se 27letý rapper z Krasnodaru, Ivan Petunin, rozhodl spáchat sebevraždu. „Nemůžu a nechci zatížit svou duši hříchem vraždy. Nechci a nejsem připraven zabíjet pro jakékoliv ideály. Zabít člověka ve válce nebo jen tak je něco, co nedokážu. Nemám žádné právo vzít do ruky zbraň a stisknout spoušť,“ vyvěsil „Walkie“ na internet a v zoufalství ukončil svůj život.

Tagy: