Převratné změny v rozvodech: Ubude konfliktů, slibuje si ministerstvo. Jaké kroky chystá?

Rozvod

Rozvodová reforma

Rozvodové řízení by se mělo zkrátit a zjednodušit. Počítá s tím novela občanského zákoníku, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti pod vedením Pavla Blažka (ODS). V budoucnu se například u soudu nebudou projednávat příčiny rozvratu manželství či podmínka šestiměsíčního odděleného soužití. Ministerstvo si od novely slibuje, že také ubude konfliktních situací.

Podle materiálů, které má redakce CNN Prima NEWS k dispozici, by účelem novely měla být ochrana dítěte rozvádějících se rodičů nebo podpora provedení rozvodu smírnou a bezkonfliktní cestou.

ČTĚTE TAKÉ: Jak ušetřit a vyzrát na ceny v obchodech? Nemějte velké oči, radí ekonomové

Odstranit se také mají podmínky, které nepomáhají řešení situace a zatěžují rodinu i justici. Ministerstvo toho chce docílit například zavedením smluveného rozvodu. Ten by byl uplatněný v případě, kdy jsou obě strany beze sporů. Spojit by se mělo řízení o rozvodu a uspořádání poměrů k dítěti. Dojít by mělo také ke zrušení povinného výslechu manželů u rozvodu, zrušení podmínky absence soužití a povinnosti zkoumat příčiny rozvratu manželství.

Ministerstvo spravedlnosti připravilo rozvodovou reformu, kterou představil na tiskové konferenci náměstek ministra spravedlnosti Antonín Staněk (ODS). Změny byly v září vloženy do meziresortního připomínkového řízení.

Reforma má také pamatovat na práva dítěte rozvádějících se rodičů. Jmenování kolizního opatrovníka by mělo být povinné jen v případě zjištění kolize zájmů. Rodiče také budou povinni informovat dítě o řízení a dopadech rozvodu.

Ministerstvo upraví i pravidla u posílení vymahatelnosti výživného. Umožní totiž postoupení pohledávky na výživné nebo zavede úročení výživného. Splatnost nedoplatků bude stanovena na 15 dnů.

Tělesné tresty budou nepřijatelné

Úpravou projdou i opatrovnická řízení. Ministerstvo totiž navrhuje odstrašující výši pokut za nepředání dítěte dle rozsudku, možnost čerpat pokutu druhým rodičem i na budoucí náklady dítěte nebo možnost uplatnit nárok na náhradu nákladů za „promarněný styk“, uvádí ministerstvo.

Novela by měla zakotvit i nepřijatelnost tělesného trestání dětí. Rodiče ale nebude úprava kriminalizovat a nebudou pro ně platit postihy.

Tagy:
rozvod ODS Antonín Staněk Ministerstvo spravedlnosti České republiky