Ruská invaze a sílící Čína. Světový mír je ohrožen, říká americký generál Milley

Mark Milley

Válka na Ukrajině (8.4.2022 12:00)

Riziko mezinárodního konfliktu se zvyšuje, varoval americký generál a předseda sboru náčelníků generálních štábů USA Mark Milley. Ruská invaze podle něj vážně ohrožuje celosvětový mír, obavy má i z Číny.

„Vstupujeme do světa, který se stává nestabilnějším a potenciál významného mezinárodního konfliktu mezi velkými mocnostmi se zvyšuje, nikoliv snižuje,“ varoval před dalším vývojem války americký generál a předseda sboru náčelníků generálních štábů USA Mark Milley. O jeho proslovu informoval americký web CNN.

Ruská invaze na Ukrajinu podle něj ohrožuje „nejen mír a stabilitu v Evropě, ale i na celém světě“. Tedy to, co „rodiče a generace Američanů tak tvrdě bránili.“

Riziko, kterou Rusko představuje pro americké spojence v NATO v Evropě, je kvůli invazi na Ukrajinu zřejmé. Milley Rusko přirovnává k Číně. Růst její armády, zejména námořnictva, v posledních letech prý znepokojuje americké zákonodárce.

Na sílu Číny Milley dlouhodobě upozorňuje. „Nyní čelíme dvěma globálním mocnostem – Číně a Rusku. Obě země disponují významnými vojenskými schopnostmi,“ upozornil Milley. Poté podpořil postoj americké vlády k válce na Ukrajině. Konkrétně vyzdvihl finanční i vojenskou podporu v podobě zbraní, kterou USA Ukrajincům dodává.

Válčení v 21. století navíc vyžaduje moderní armádu. „Spojené státy kladou důraz na hypersonické zbraně, což ve Washingtonu prohlubuje obavy, že USA zaostávají v oblasti vojenské technologie, která je považována za klíčovou pro budoucnost,“ napsal novinář Oren Liebermann ze CNN.

„Bezprecedentní modernizace čínské armády umožnila zemi přeskočit USA ve výzbroji,“ řekl v úterý na slyšení republikán Mike Rogers z Alabamy. Čínská komunistická strana nyní ovládá největší armádu a námořnictvo na světě. „Má více vojáků, více lodí a více hypersonických raket než Spojené státy,“ dodal.

Tagy:
armáda CNN Evropa NATO Alabama USA Rusko Čína Washington, D.C. ruská invaze na Ukrajinu