Rusko čelí další ekologické katastrofě: Pobřeží Kamčatky lemují mrtví mořští živočichové

Mohlo se jednat o únik ropy.

Rusko čelí další ekologické katastrofě

Obrovské množství mořských tvorů na turistické pláži na Kamčatce a místní s nevolností, bolestí v krku a problémy se zrakem. Taková je současná situace na ruském oblíbeném ostrově. Web RT informoval, že testy prokázaly ve vodě zvýšené hladiny ropných produktů. V současné době bylo zahájeno vyšetřování.

Kamčatské federální úřady se v pondělí pokusily vysvětlit, k čemu o víkendu na Kamčatce vlastně došlo. Stovky mrtvých mořských živočichů tam byly vyplaveny na břeh a místní obyvatelé a surfaři hlásili horečky, nevolnost a podráždění očí. Verze úřadů se však neustále mění, což kritizují ekologové.

„Podle předběžných údajů vyšetřování došlo ke smrti mořských živočichů v důsledku pronikání zvýšené koncentrace ropných uhlovodíků a fenolů do pobřežních vod Tichého oceánu z neznámého zdroje v oblasti zátok Malajsie, Srednyaya a Bolshaya Lagernaya,“ uvádí oficiální sdělení. „Mořská voda navíc změnila barvu.“

První zprávy o znečištění vody v oblasti Petropavlovsk-Kamčatskij a o velkém počtu mrtvých zvířat začaly přicházet minulý týden. Místní obyvatelé a turisté si stěžovali na horší vidění, bolest v krku, nevolnost a další příznaky, které se objevily po koupání a trápily je po dobu několika týdnů. „Celé dno je mrtvé. Chobotnice, ryby, hvězdice a ježci, všichni živočichové od Nalyčeva po Avačský záliv jsou mrtví. A to je více než 40 kilometrů,“ napsala jedna z postižených na Instagram.

„Po surfování na pláži Khalaktyrsky jsem jednoho dne málem oslepl. Před očima jsem měl všechno rozmazané a zdálo se, že jsem v mlze,“ stálo v dalším příspěvku.

Známý ruský novinář a bloger Jurij Duď v neděli zveřejnil záběry zakladatele školy surfování Antona Morozova, na kterých je patrná temná skvrna v moři a mrtví živočichové.

Důvod znečištění je stále nejasný. Podle nejvyššího regionálního představitele pro životní prostředí Alexeje Kumarkova může být důvodem vypouštění stokové vody a ropy z proplouvajících lodí.

Jak se ke katastrofě staví ekologové?

Organizace Greenpeace poukázala na to, že ke znečištění mohlo dojít už před týdny. Uvedla, že znečištění zaznamenalo v průběhu několika týdnů více lidí na Chalaktyrské pláži, pověstném místě pokrytém černým sopečným pískem, které lemuje desítky kilometrů pobřeží Tichého oceánu.

„Voda změnila barvu a stala se lidskému zdraví nebezpečnou. Už několik týdnů se lidé, kteří s ní přišli do styku, potýkají s negativními důsledky,“ napsala organizace. Poté, co se návštěvníci dostanou do kontaktu s vodou, začne je bolet v krku, hůře vidí, mají suché oči, je jim nevolno, pociťují slabost, zvrací a mohou mít horečku.

Co tvrdí vláda?

Místopředseda ruské vlády a představitel prezidenta na Dálném východě Jurij Trutněv v pátek rozhodl o zahájení vyšetřování. „Je nutné přijmout okamžitá opatření k odstranění následků znečištění, udělat vše pro to, aby se tato situace neopakovala. Pachatelé musí být identifikováni a potrestáni,“ uvedl.

Ministerstvo přírodních zdrojů na území Kamčatky zároveň v sobotu zveřejnilo záběry ukazující čistou pláž a mořská voda měla normální barvu. „Barva vody je normální, vůně vzduchu je normální, pláž je zcela čistá. Ráno inspektoři přírodního parku Nalyčevo prozkoumali pobřežní pásmo chráněné oblasti a nezaznamenali nic neobvyklého,“ uvádí se v oficiálním vyjádření.

K řešení situace byla zřízena pracovní skupina a zahájeno vyšetřování. Úředníci prozatím neurčili přesnou příčinu znečištění. Kamčatské ministerstvo životního prostředí uvedlo, že na vině mohou být lodě projíždějící místním zálivem nebo dokonce „podvodní objekty“, třeba čínské nákladní plavidlo, které se potopilo roku 2011.

Tagy: