Rusko zuří kvůli cenovému stropu na ropu. Sankce odmítáme, budeme reagovat, řekl Peskov

Mluvčí Kremlu Peskov po rozhodnutí EU a G7 o zastropování ceny ruské ropy uvedl, že Rusko strop nepřijme a po analýze oznámí, jak bude reagovat. Organizace se dohodly, že maximální cena za jeden barel ropy bude 60 dolarů.

Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 a Austrálie se dohodly na zavedení maximální ceny za ruskou ropu přepravovanou po moři ve výši 60 dolarů za barel, tedy na úrovni, na které se shodla také Evropská unie. Vyplývá to ze společného prohlášení G7 a Austrálie. Západní země se dlouhodobě snaží omezit příjmy ruského režimu a připravit jej o zdroje k financování války na Ukrajině. Mluvčí Kremlu uvedl, že Rusko strop nepřijme a po analýze oznámí, jak bude reagovat.

„Tento strop nepřijmeme. V současnosti situaci analyzujeme, už se ohledně toho učinily určité přípravy,“ řekl agentuře TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „O dalšímu postupu budeme informovat po vypracování analýzy, která by měla být hotová velmi brzy,“ dodal.

Andrij Borysovyč Jermak, který vede kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v sobotu prohlásil, že nynější opatření dožene Rusko k odpovědnosti.

„Vždy dosáhneme svého cíle a ruská ekonomika bude zničená. Rusko samotné zaplatí a ponese zodpovědnost za všechny zločiny,“ uvedl politik. Schválení cenového stropu oslavoval i Bílý dům.

Rusko hodlá podle dřívějších vyjádření i nadále hledat kupce pro svoji ropu, a to navzdory pokusu západních vlád zavést cenový strop na vývoz ropy, který považuje za nebezpečný. Ruské velvyslanectví v USA v komentářích na sociální sítí Telegram kritizovalo rozhodnutí EU a G7 a označilo jej za „přetváření“ principů volného trhu. Zopakovalo, že o ruskou ropu bude i přes tato opatření nadále zájem a rozhodnutí o zavedení stropu povede jen ke zvýšení nejistoty a vyšším nákladům pro spotřebitele.

Zhoubný krok pro ropný průmysl

Ruský prezident Vladimir Putin a někteří vysocí kremelští představitelé již dříve opakovaně uváděli, že Rusko nebude dodávat paliva těm, kdo se k cenovému stropu připojí. Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak prohlásil, že tento nástroj je v rozporu se všemi tržními mechanismy, mohl by být velmi zhoubný pro světový ropný průmysl a země v případě zavedení stropu začne dodávat ropu tržně orientovaným partnerům či sníží těžbu.

Agentura Bloomberg minulý týden uvedla, že Kreml připravuje prezidentský výnos, který zakáže ruským firmám a obchodníkům prodávat ruskou ropu komukoli, kdo zavede na tuto surovinu cenový strop.

Země skupiny G7, kterou tvoří USA, Kanada, Německo, Británie, Francie, Itálie a Japonsko, a spolu s nimi Austrálie uvedly, že dosáhly dohody o stanovení maximální ceny „v souladu s jednomyslným rozhodnutím členských států Evropské unie“. Opatření má podle nich zabránit Rusku profitovat z války na Ukrajině, podpořit stabilitu na globálních energetických trzích a minimalizovat negativní hospodářské dopady konfliktu.

Tagy: