A takhle bychom obsadili Pobaltí. Ruský důstojník v televizi představil mrazivý scénář

Ruští vojáci na cvičení v Uzbekistánu.

Válka na Ukrajině (17.3.2022)

Bývalý ruský vysoký důstojník popsal mrazivý scénář, podle něhož by armáda Vladimira Putina mohla obsadit členské státy NATO Lotyšsko, Litvu a Estonsko a zabrala by i část neutrálního Švédska. Tisíce vojáků NATO se v současné době účastní cvičení v blízkosti ruských hranic a připravují se plány na jejich stálou přítomnost ve východní Evropě.

Lotyšsko, Litva a Estonsko se po získání nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu připojily k NATO a nadále se obávají, že Vladimir Putin má v úmyslu je destabilizovat a napadnout, jako to udělal na Ukrajině. Scénář, jak by to mohlo vypadat, zveřejnil v ruské státní televizi Rossija 1 koncem loňského roku plukovník Igor Korotčenko, bývalý příslušník ruského generálního štábu a letectva a v současnosti důstojník v záloze. Nyní ho zveřejnil poradce ukrajinské vlády Anton Geraščenko.

„Je to velmi důležité: Takto by mohl vypadat scénář obsazení pobaltských zemí,“ řekl prokremelský expert. Na mapách v angličtině s vyznačeným rozmístěním vojsk NATO podrobně nastiňuje scénář invaze. Na začátku by byl podle něj zasazen masivní ruský radioelektronický úder, protože všechny radary NATO tak oslepnou a nic neuvidí.

Na mapě pak plukovník kreslil další a další červené čáry a věnoval se tomu, jak Rusko přemůže své nepřátele. „V této době na švédském ostrově Gotland přistávají ruská vojenská letadla, která dodávají protiletadlové raketové systémy S-400 a pobřežní protilodní systémy Bastion,“ uvedl.

Okupace Gotlandu

Švédsko je tradičně neutrální, ale obavy, že by se Rusko mohlo pokusit zabrat strategicky důležitý ostrov Gotland, ho vedly k posílení ozbrojených sil.

Korotčenko vysvětlil, že Rusové by se dostali z enklávy Kaliningrad směrem k Suwalskému průsmyku, aby zablokovali přístup posil z Polska. „Udivený Západ a NATO se dozví, že Rusko vyhlašuje bezletovou zónu v délce 400 kilometrů,“ řekl, zatímco moderátor pořadu souhlasně přikyvoval.

Poté důstojník vysvětlil, že celé Baltské moře by se pak stalo cílem ruských sil a „těch několik jednotek speciálních sil Kanady, Velké Británie, Německa a USA v Pobaltí by bylo obklíčeno ruským výsadkem a musely by složit zbraně.

Scénář končil tím, že nové vlády pobaltských států slíbí věrnost Moskvě, zatímco Švédsko bude souhlasit s věčnou neutralitou a pronájmem Gotlandu na 99 let.

Tagy: