Dejte výkupné, nebo zajatce popravíme. Rusové vydírají příbuzné vojáků, tvrdí Ukrajinci

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak

Ukrajina je skutečným symbolem boje za svobodu, vzkázal Zelenskyj

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak sdílel na Twitteru video se zajatým vojákem, které údajně poslali Rusové jeho matce. Okupanti podle Podoljaka požadují po rodině 5 000 euro (přes 120 tisíc korun), jinak zajatce zabijí. Poradce kanceláře prezidenta přirovnal chování agresorů k bojovníkům Islámského státu.

Podoljak sdílel v pondělí záběry, na nichž vystupuje mladík z Mariupolu, který se představil jako Alexej Antonovič Novikov. Podle svých slov byl zajat v sobotu a je vojákem 109. brigády územní obrany Doněcké oblasti.

„Jak se s vámi zachází?“ ptá se zřejmě ruský voják, který video natáčí. „Dobře,“ zamumlá Novikov. „Mám jídlo, vodu a záchod,“ dodá Ukrajinec a ukáže prostor kolem sebe.  Zdá se, že ho drží v opuštěné dřevěné chatrči. Jestli tam jsou voda a lahve Pepsi, na které Novikov ukazuje, jen cíleně nastrčené, nelze určit.

Další video bude z popravy

Podoljak tvrdí, že video je skutečné. Rusové podle něj navíc chtějí po rodině zajatého člena ukrajinské armády výkupné. „Požadují 5 000 eur a vyhrožují, že další video, které matka dostane, bude poprava jejího syna. Ruští vojáci se stále více podobají bojovníkům ISIS. Rusko musí být uznáno za teroristický stát,“ napsal poradce na Twitteru.

O tom, že Rusko by mělo být uznáno jako teroristický stát, opakovaně mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jedním z příkladů byl březnový projev, kdy se rozčílil kvůli ostřelování humanitárního koridoru v Mariupolu.

„Vědomě zahájili tankový útok v oblasti koridoru. Měli jasný rozkaz držet obyvatele Mariupolu jako rukojmí, mučit je a neustále je bombardovat. Zničili budovu hlavního oddělení Státní služby pro mimořádné situace v Doněcké oblasti. Hned vedle se měli shromažďovat obyvatelé k evakuaci. To je naprostý teror. Od zkušených teroristů,“ prohlásil Zelenskyj.

Ruští vojáci jsou kvůli svému údajnému chování a zacházení se zajatci obviňováni z válečných zločinů. Symbolem se staly obrázky z Buči, kde byli po odsunu ruských vojsk nalezeni zastřelení ukrajinští civilisté s rukama svázanýma za zády. Leželi na ulicích i v masových hrobech.

„Zachycené hovory zveřejněné ukrajinskými bezpečnostními službami rovněž dokumentují, že ruští velitelé nařizovali svým jednotkám zabíjet zajatce,“ píše web The Times. V jednom z hovorů je ruskému vojákovi údajně řečeno, aby zneškodnil všechny zajatce kromě jednoho. „Nikdo je už nikdy neuvidí, včetně jejich rodin,“ měl mu říct velitel. Rusové ale informace popírají a tvrdí, že těla v ulicích byla nastrčená a Ukrajinci vše pečlivě připravili.

Válečných zločinů se ale měli dopustit i Ukrajinci. Na začátku dubna The New York Times upozornil na drastické video, ve kterém údajně ukrajinští vojáci střílí do ležících zřejmě ruských zajatců. Vše si natáčí a po zastřelení posledního muže bouřlivě slaví.

Tagy: