Rusové Mariupol nedobyli, jen zničili. Na Ukrajině páchají genocidu, zdůrazňuje expert

Zdevastovaný Mariupol

Rozhovor s Martinem Svárovským

Rusové ve čtvrtek sice ohlásili, že dobyli Mariupol. Toto tvrzení však ukrajinská strana i mnoho expertů považují za nepravdivé. V ocelárnách Azovstal se totiž nadále nachází ukrajinští obránci, kteří ruské agresi vzdorují. Podle Martina Svárovského Rusko Mariupol spíš zničilo, než dobylo. Bezpečnostní analytik ve vysílání CNN Prima NEWS označil ruské činy na Ukrajině za genocidu.

„Rusové Mariupol nedobyli, ale zničili. V Azovstalu je stále několik tisíc ukrajinských obránců. Kromě nich i další tisíce civilistů,“ komentoval ruská vyjádření Martin Svárovský. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve čtvrtek dopoledne ohlásil, že Mariupol je pod kontrolou ozbrojených sil jeho země.

Vedení Kremlu však zároveň připustilo, že ocelárny Azovstal náleží ukrajinské armádě. Vladimir Putin měl dát vojákům rozkaz komplex obklíčit a přestat útočit. Tato nařízení ruská armáda ale neuposlechla a dál ocelárny ostřeluje.

„Putin svým rozkazem dokazuje katastrofální personální stav ruské armády. Bombardování mariupolských oceláren je něco jiného než do nich vstoupit. Kdyby Rusové vstoupili do komplexu, stálo by je to spoustu sil. Rusko potřebuje přeskupit jednotky z Mariupolu na Donbas,“ zmínil Svárovský. Bezpečnostní analytik ale připustil, že zbytek města už mají Rusové pod kontrolou.

Tam podle něj nyní provádí masakr těžko uvěřitelné míry. „Kolem Mariupolu jsou koncentrační tábory, kde jsou drženi obyvatelé po tisících. Existují zprávy o masivním porušování lidských práv. Rusové šíří propagandu a zahlazují stopy zločinů,“ uvedl Svárovský.

Horší než Buča?

Podle různých odhadů mohlo v Mariupolu od začátku invaze zemřít přes 20 tisíc lidí. Někteří analytici se obávají, že zvěrstva, která v tomto přístavním městě páchá ruská armáda, jsou horší než masakry v Buči, Borodjance či Irpini.

„Zhruba půl milionu Ukrajinců bylo odvlečených na území Ruska. Okupanti zabíjejí civilisty. Tohle je pokus o genocidu. Ukrajina bojuje s barbarstvím. Podobných nálezů jako v Buči bude asi ještě hodně,“ obává se Svárovský.

Ukrajinci na začátku dubna začali především v okolí Kyjeva odhalovat válečné zločiny, které Rusové v oblasti napáchali před tím, než se přesunuli na východ země. Asi nejhorší svědectví pochází z Buči.

Odtamtud se veřejným prostorem začaly šířit zprávy o stovkách zavražděných civilistů. Některé oběti měly svázané ruce a prostřelenou hlavu. Další popravení, včetně několika dětí, pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby. Podle svědků Rusové některé ženy před zabitím znásilnili.

Tagy: