Rusové musejí jásat. Konflikt v Izraeli jim výrazně pomáhá ve válce na Ukrajině, říká Svoboda

Bývalý ministr zahraničí a diplomat Cyril Svoboda

360° 12.10.2023

Ruské politické špičky podle bývalého ministra zahraničí a diplomata Cyrila Svobody kvůli izraelsko-palestinskému konfliktu jásají. Ozbrojený spor jim totiž může výrazně pomoct na Ukrajině, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Diplomat se také zmínil o selhání zpravodajských služeb, které nevěděly o chystaném útoku Hamásu, či o možné demonstraci Palestinců v Praze.

„V Rusku podle mě musí kvůli otevřenému konfliktu mezi Izraelem a Palestinou jásat. Celá situace velmi výrazně napomáhá ruským představitelům ohledně války na Ukrajině,“ prohlásil Svoboda v pořadu 360°.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Repatriační lety nelétají prázdné. Češi do Tel Avivu dopravují Izraelce, kteří chtějí narukovat

Válečný stav v Izraeli se podle jeho mínění povleče mnohem déle, než se obecně předpokládá. „Nepůjde o 14denní válku, jelikož rány jsou opravdu rozjitřené. Emoce jsou na obou stranách natolik silné, že si v této situaci nedokážu představit, že by je nějaká mocnost dokázala přinutit, aby se začalo s vyjednáváním,“ konstatoval.

Podle Svobody byl útok Hamásu dlouho připravovaný. „Celou věc musel někdo zorganizovat, vycvičit lidi a spolu s dodávkami materiálu i celou záležitost financovat. Současně bylo nutné zajistit okamžitou politickou podporu. Jak vidíme, některé státy mlčí, či dokonce vyjadřují podporu radikálnímu uskupení,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle diplomata je neuvěřitelné, že nedošlo k aktivizaci zpravodajských služeb. „Jak je možné, že o něčem takovém neměly ani zdání? Dějiny se budou ptát, kdo v tomto případě selhal,“ nadhodil.

Tématem diskuse v pořadu 360° byla rovněž i možná demonstrace Palestinců žijících na území Česka. Akci, k níž by mohlo dojít v centru Prahy, označil ve čtvrtek ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) za potenciální riziko. „Pokud by bylo dopředu jasné, že je zacílena na vyjádření podpory Hamásu, měla by být okamžitě zakázána,“ řekl Svoboda s tím, že se prozatím jedná o hypotetický scénář, jelikož v přehledu shromáždění se žádné podobné ohlášení nenachází. Zdůraznil, že se spoléhá na dobrou práci české zpravodajské služby.

Bývalý ministr zahraničí rovněž připomněl, že radikální členové arabské komunity v Česku téměř nejsou. „Ve srovnání například s Německem či Francií je ta komunita mnohem menší. Předpokládám, že policie a bezpečnostní složky budou celou situaci bedlivě sledovat. Na druhou stranu jsme svobodná země, takže vyjadřovat své názory může každý, ale nesmí podporovat násilí,“ shrnul Svoboda.

Tagy: