Rusové postavili na Ukrajině rozsáhlou síť mučíren. Vše platil Kreml, odhalilo vyšetřování

Ruští okupanti na obsazených ukrajinských územích vybudovali síť nejméně dvaceti mučíren. Vyplývá to z vyšetřování mezinárodního týmu Mobile Justice, který se zabývá ruskými válečnými zločiny. Mučírny fungovaly zejména v Chersonské oblasti. Vyšetřovatelé navíc objevili dokumenty, které dokazují, že byly financovány ruským státem.

Mučírny v okupované Chersonské oblasti podle vyšetřovatelů financovaly civilní správy, v nichž pracovali proruští úředníci. Ty platil ruský stát.

„Finanční dokumenty ukazují, že civilní správa je financována z Ruska a že civilní správa financuje mučírny. Takže máme velmi jasná schémata a velmi jasné souvislosti,“ řekl pro web Ukrajinská pravda šéf skupiny Mobile Justice Wayne Jordash. Dokumenty zatím nelze nezávisle prověřit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské zločiny na Ukrajině v číslech: Tisíce mrtvých, mučení, deportace a města v troskách

Podle dosavadních informací zatím ruští okupanti na Ukrajině spáchali kolem 70 tisíc válečných zločinů. „Šlo o různé formy mučení. Zajatci byli biti do rukou a nohou gumovými holemi, rovněž byli mučeni elektřinou. Okupanti vězně polévali vodou a topili je,“ sdělil mluvčí Národní gardy Ukrajiny Andrij Kovannij

„Ruské síly systematicky porušují lidská práva. Mučí a zabíjí civilisty, znásilňují i nuceně deportují. Rada pro lidská práva musí činy Ruska odsoudit. Tyto barbarské činy se nesmí nikdy opakovat,“ řekl podle agentury AFP britský ministr zahraničí James Cleverly.

„Příbuzní těch, kteří byli zabiti, a pak ti, co byli zraněni, mučeni, znásilněni či nezákonně zadrženi nebo přišli o svůj majetek, ti všichni musí dostat odškodnění z prostředků a majetku pachatelů,“ uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

Okupanti mají podle vyšetřovatelů plán, který zahrnuje tři fáze na podrobení Ukrajiny. Nejdříve chtějí zabít lídry odporu. Druhým bodem má být zastrašování lidí a jejich deportace do Ruska. Třetí fází je zničení ukrajinské identity. To může zahrnovat odstranění ukrajinských osnov ze škol i ničení kulturního dědictví.

Tagy: