Rusové v Mariupolu bombardovali uměleckou školu. Ukrývalo se tam 400 lidí

Tank v Mariupolu střílel na obytnou budovu. (12. března)

Ruská armáda v sobotu bombardovala uměleckou školu v obléhaném ukrajinském městě Mariupol, v níž se ukrývalo na 400 lidí. Podle agentur Reuters a AP to v neděli oznámila rada města.

Počet mrtvých a zraněných při útoku není zatím známý, městská rada ale uvedla, že budova školy byla zničena a pod troskami jsou oběti. Mezi lidmi, kteří se v budově ukrývali, byli podle rady i starci, ženy a děti. Agentura Reuters poznamenala, že informaci nemohla ověřit z nezávislých zdrojů.

Přístavní město Mariupol, kde zůstává uvězněno na 400 000 lidí, čelí těžkému bombardování; podle ukrajinské ombudsmanky bylo ve městě poškozeno či zničeno 70 procent domů.

Terčem útoku se tento týden stalo i mariupolské divadlo, kde bylo podle místních úřadů v té době v krytu přes 1000 lidí. Osud většiny z nich je neznámý, 130 osob se podařilo zachránit.

V Mariupolu nefungují dodávky elektřiny ani tepla, je problém s nedostatkem vody, potravin a léků. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním projevu prohlásil, že ruské obléhání Mariupolu je válečný zločin, který se bude připomínat po staletí.

Tagy: