Rusové záměrně zpomalují. Koncentrují síly, příkladem je konvoj u Kyjeva, popisuje expert

Aktuální situace v postupu ruských vojsk na Ukrajině (1. března 2022)

Ukrajina má za sebou další bezesnou noc. Jaká raketa vybuchla v Charkově?

Zpomalení postupu ruských vojsk na Ukrajině může být záměrné, varuje vojenský analytik Lukáš Visingr. „Stále zápasí s logistickými problémy, je proto možné, že záměrně zbrzďují svůj postup, aby koncentrovali síly na další a větší ofenzivy,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. Příkladem může být obrovský konvoj, který míří na hlavní město.

„Nastala určitá pauza a zpomalení. Rusové stále zápasí s logistickými problémy, a tak je možné, že záměrně zbrzďují svůj postup, zejména na frontách v severní části Ukrajiny – v okolí Kyjeva a Charkova. Koncentrují tam síly na další a větší ofenzivy,“ vysvětlil v mimořádném vysílání Lukáš Visingr.

Tomu podle něj napovídá i desítky kilometrů dlouhý konvoj, který míří ke Kyjevu. „Zatím nejsou zprávy o tom, zda Ukrajinci na konvoj útočí. Buď se na to připravují, nebo tak již činí. Prve měla kolona 40 kilometrů, pak se roztáhla na několik částí. Ze satelitních snímků je vidět, že se tam střídají bojová a zásobovací vozidla. Právě na zásoby budou Ukrajinci útočit,“ uvedl.

Následně vysvětlil proč. „Ukrajincům došlo, že palivo představuje Achillovu patu ruského postupu. Přednostně budou útočit na cisterny,“ myslí si. Připomněl také úspěch Ukrajinců, kteří o víkendu pomocí dronů zneškodnili nejméně jeden ruský cisternový vlak s palivem. „Poslat vlak na nepřátelské území bez protivzdušné ochrany mi připadá jako nepochopitelná, hloupá chyba,“ zdůraznil odborník.

Nečekaná ohleduplnost zmizela

Visingr také komentoval ostřelování měst. „Rusové pokračují v ostřelování za pomoci dělostřelectva a raket. Například Charkov utrpěl těžké zásahy. Střela do guvernérské budovy, o které se nyní nejvíce mluví, byla zřejmě ruskou střelou s plochou dráhou doletu. Nyní čekáme na jednoznačné potvrzení, zda Rusové nasadili termobalistické zbraně, o kterých se v posledních dnech velmi mluví,“ doplnil.

Analytik mimo jiné připomněl, že Rusové byli zprvu při ostřelování měst opatrnější. „Od víkendu můžeme pozorovat klasickou taktiku masivního použití dělostřelectva s menšími ohledy na civilní cíle. Na ruské poměry se zprvu chovali neobvykle ohleduplně,“ poznamenal. Podle něj se zřejmě jedná o důsledek frustrace, kdy počáteční operační plán Ruska nevyšel. „A možná jim dochází přesně naváděná munice.“

Poměr ztrát a zbývajících sil

Redakce CNN Prima NEWS připravila grafický přehled poměru ztrát a sil na ruské a ukrajinské straně. „Rusko je výrazně silnější jak v počtu mužů, tak tanků, obrněných vozidel, letadel i vrtulníků,“ podotkl editor Matyáš Zrno.

„Data ke ztrátám ve vojenská technice jsou nezávisle měřena na základě videí a fotografií, které byly ověřeny, že jsou z tohoto konfliktu a jedná se o ruské nebo ukrajinské tanky, letadla, či obrněná vozidla a můžeme je brát jako pravdivá,“ zdůraznil. Podle ověřených informací Rusové ztratili: 41 tanků, 76 obrněných vozidel, 3 letadla a 4 vrtulníky.

„Za pouhých šest dní bojů to není málo, zde se však očekává, že ztráty budou větší, neboť každý stroj nemusel být snímán. Naopak u ztrát u pozemních sil neboli vojáků jde o informaci s jediným zdrojem. Tím je ukrajinské ministerstvo obrany. To uvádí, že se Ukrajině podařilo zlikvidovat 5 710 ruských vojáků. Pravděpodobně se jedná o nadhodnocené číslo,“ dodal Zrno.

Tagy: