Ruští vojáci údajně ničí svoje tanky, aby se vyhnuli bojům. Chybí jim palivo i potraviny

Zničená vojenská technika Rusů v Černihivské oblasti

Válka na Ukrajině: Trvdé tresty za vlastizradu v Rusku a atentáty na prezidenta Zelenského

Někteří ruští vojáci na Ukrajině se hromadně vzdávají nebo ničí vlastní vozidla, aby se vyhnuli bojům, uvedl v úterý vysoký představitel Pentagonu. Jednotkám navíc dochází jídlo i palivo, informoval web New York Times.

Některé ruské jednotky složily zbraně poté, co se střetly s překvapivě tvrdou ukrajinskou obranou, uvedl úředník Pentagonu ve Virginii. A důvodem může být i nedostatečná příprava.

Značnou část ruských jednotek totiž tvoří mladí vojáci, kteří nejsou tak dobře vycvičeni a připraveni na takový útok, míní analytici. To potvrdil i diplomat a bezpečnostní analytik Tomáš Pojar. „Za Rusko bojují mladíčci i ostřílení vojáci, ale panuje tam chaos,“ sdělil v pořadu Nový den.

Politologové navíc mluví o tom, že boj zatím nejde podle plánu. Rusko podle nich zřejmě nečekalo takový odpor Ukrajinců. Možná i proto u některých z nich převažuje nechuť k boji. V některých případech ruští vojáci úmyslně proráží díry do nádrží svých vozidel, uvedl úředník pro New York Times.

Představitel Pentagonu ale odmítl sdělit, jak armáda k těmto hodnocením dospěla. Pravděpodobně však na základě mozaiky zpravodajských informací včetně výpovědí zajatých ruských vojáků a odposlechů komunikace. Zdroj hovořil pod podmínkou zachování anonymity.

Dohromady však tyto faktory mohou pomoci vysvětlit, proč ruské síly, včetně zlověstné čtyřicetikilometrové kolony tanků a obrněných vozidel poblíž Kyjeva, stále nedobyly ukrajinské hlavní město Kyjev.

Chybí náhradní díly

Podle představitele Pentagonu se ruští velitelé, kteří vedou obrněnou kolonu směrem ke Kyjevu, kromě nedostatku paliva, potravin a náhradních dílů možná také „přeskupují a přehodnocují“ své bojové plány. „Mají ale k dispozici velkou sílu,“ dodal představitel Pentagonu.

Pojar očekává od Rusů další bombardování. „Nic jiného než takto brutální postup jim nezbývá. To je u Rusů známá strategie. Vladimir Putin evidentně není spokojen s tím, čeho dosáhl, a možná stále věří v maximalistický cíl – podrobit si celou Ukrajinu a jít dále,“ nastínil bezpečnostní analytik.

Rusku se to zčásti daří. V noci na pátek jednotky ostřelovaly Záporožskou jadernou elektrárnu, v ranních hodinách ji ovládly. Potvrdil to ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost. V ukrajinském Černigovu zemřelo kvůli ruskému útoku až 33 lidí.

Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se Rusové přiblížili dobytí Kyjeva. Ukrajincům se také údajně podařilo zabít generálmajora Andreje Suchoveckého. Vše pro vás nepřetržitě sledujeme i v on-line článku.

Tagy: