S nákupem F-35 čekají čáslavské letiště změny. Nová letadla dělají místním vrásky

Nové zázemí, rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy, klimatizované hangáry. To jsou změny, které čekají letiště Čáslav v souvislosti s nákupem amerických stíhaček F-35.

Vše se musí stihnout do roku 2030. Tamní obyvatelé se ale obávají, že nové stroje budou hlučné a že by mohl přijít i zákaz výstavby rodinných domů.

Americké stíhačky F35 mají nahradit současné švédské Gripeny. Letiště ve středočeské Čáslavi proto možná čekají změny. „Je to významný zaměstnavatel v našem regionu, ale máme obavy z nových letadel, aby hluková zátěž nebyla větší, než je ta stávající,“ popsal obavy pro CNN Prima NEWS starosta města Jaromír Strnad (SOCDEM).

ČTĚTE TAKÉ: Na hluk startujících gripenů si v Čáslavi už zvykli. Budou stíhačky F-35 ještě horší?

Obyvatelé Čáslavi to jako problém příliš nevnímají. „Ještě pamatuji stíhačky MiG, ty byly docela hlučné. Tyhle jsou solidní, ale průlety jsou znát. Mně to extrémně nevadí,“ popsal jeden z obyvatel. „Hluk by mi nevadil, na letišti jsem sloužil,“ dodal další. Ovšem podle analytika Jiřího Vojáčka patří F-35 díky silnému motoru mezi jedny z nejhlučnějších letounů. „Hluk vydávají ve velmi nízkých frekvencích, to je hluk, který pronikne velmi snadno čímkoliv, například i železobetonem,“ vysvětil.

Obavy mají spíše přilehlé Chotusice, které se bojí, že se kvůli hluku zakáže výstavba. „Nejhorší je, že bude zákaz výstavby rodinných domů,“ uvedla starostka Ludmila Zimová Lehetová. Příjezd na letiště je totiž přímo z obce Chotusice. Starostka doufá, že se to před jeho rekonstrukcí změní. Opravy letiště už místní zažili, když se z ruských strojů MiG přecházelo na gripeny.

Nová příjezdová brána už je postavená roky a čeká jen na novou silnici. Generální štáb rovněž doufá ve vyjednávání, aby se komunikace mohla vybudovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Děsivé záběry: Letadlo si při startu rozpáralo bok o zařízení na ranveji

Tagy: