Neúspěch u přijímaček? Hlavně děti neponižujte, počítejte s pláčem, radí rodičům expertka

Žáci devátých tříd mají oba řádné termíny jednotné přijímací zkoušky za sebou.

Proběhlo první kolo přijímaček na střední školy

Ve středu se tisíce dětí dozví výsledky přijímacího řízení na střední školy. Je třeba počítat i se zklamáním, proto ředitelka pedagogicko-psychologické poradny Galina Jarolímková ve vysílání CNN Prima NEWS rodičům neúspěšných uchazečů doporučila, aby je hlavně podpořili a společně našli řešení. Je vhodné si zjistit, která škola má volná místa pro druhá a třetí kola.

S případným nepřijetím na vysněnou střední školu se pojí zklamání i vztek. „Rodičům bych doporučila, aby se s neúspěchem vyrovnali dříve než děti, nekladli na ně vysoké nároky ve smyslu, že je budou nějakým způsobem ponižovat,“ popsala pro CNN Prima NEWS ředitelka pedagogicko-psychologické poradny Galina Jarolímková.

ČTĚTE TAKÉ: Cermat zveřejnil opravené testy z přijímaček na střední školy. Uspělo přes 90 procent uchazečů

Za důležité považuje posílení sebevědomí dítěte. „Je třeba počítat se zklamáním, bude tam pláč, úzkost, ale to je normální projev neúspěchu. Dítě potřebuje dostat od nejbližších zpětnou vazbu, že mu budou k nápomoci a společně přijdou na řešení,“ vysvětlila Jarolímková.

Primárně by měli dětem pomoci rodiče, ve vyhrocenějších situacích jsou však připraveni i psychologové v poradnách. Důležité je prý vše nezahazovat, když se dítě v prvním kole na školu nedostalo.

„Rodičům bych  doporučila co nejdříve se obrátit na zřizovatele škol, tedy například magistrát či městské úřady, a zjistit si, na kterých školách jsou volná místa pro druhá a třetí kola,“ pronesla Jarolímková.

V letošním roce se ke studiu na střední školy přihlásilo 157 000 dětí ve všech formách studia včetně víceletých gymnázií a také oborů bez maturity. Maturitní obory si jako první volbu vybralo 123 400 zájemců, na osmiletá gymnázia si přihlášku zaslalo 19 500 školáků a na šestiletá necelých 7 800.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Roman: Přijímačky by měli v 5. třídě dělat všichni. Učivo střední školy se nedá zvládnout

Tagy:
studium střední škola přijímací zkoušky sebevědomí děti Pražský magistrát CERMAT nepřijetí