S odchodem firem do zahraničí kvůli nové dani musíme počítat. Banky zůstanou, míní ekonom

Hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS byl hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Sněmovna schválila válečnou daň

Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského v pátek oznámil, že přesune svou společnost EP Commodities do zahraničí. Důvodem je daň z mimořádných zisků, kterou schválila Sněmovna. Podle ekonoma Petra Bartoně se s odchody firem musí počítat.

Sněmovna v pátek schválila zavedení daně z mimořádných zisků ve výši 60 procent. Vztahuje se na banky a energetické firmy a platit má od roku 2023 po dobu tří let. Z toho důvodu Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského oznámil, že přesune svou společnost EP Commodities do zahraničí. „Pokud se po vypršení daně vrátí, nemusí to být dlouhodobá škoda. To, že se nějaké další firmy budou pokoušet etablovat v zahraničí, je něco, s čím se musí počítat,“ komentoval to ekonom Petr Bartoň.

U bank se ale případného odchodu do zahraničí neobává. „Nutnost být tady a poskytovat služby je mnohem větší, takže tam odchody nebudou nijak zásadní,“ řekl. Podle něj je dobře, že neprošel návrh na retrospektivní zdanění. „To by dlouhodobé investiční prostředí narušilo mnohem víc než případný odchod firem,“ podotkl Bartoň.

Podle odhadů by nová daň měla v příštím roce vynést 85 miliard korun. Počítá s ní i návrh rozpočtu na příští rok. Podle Bartoně bude ale skutečný výnos nižší. „Známe to téměř ze všech států. Když plánují, kolik vyberou, je téměř výjimkou, že by stát vybral skutečně tolik, kolik si předsevzal,“ uvedl ekonom.

Tagy:
Daniel Křetínský ekonom Petr Bartoň daň Energetický a průmyslový holding windfall tax EP Commodities