S podzimem přibývá srážek se zvěří. Jak se na silnicích chovat, abychom se střetu vyhnuli?

S podzimem přibývá srážek se zvěří.

Jak se vyvarovat srážce se zvěří

Podzimní počasí nahrává střetům se zvířaty. „Ráno je tma a dlouho šero. Srážkám nahrávají také mlhy a nepříznivé počasí,“ popsal v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS krajský koordinátor BESIP pro Prahu Oldřich Kassl. Poradil také, jak bychom se měli na silnicích chovat, abychom srážce se zvěří předešli.

Klíčem je podle Kassla především schopnost předvídat. „Zvěř se na silnici objevuje náhle. Takže musíme předpokládat, co se stane. Když už ji vidím, musím očekávat, že za jednou srnkou půjde další, chodí ve stádech. Dám tedy nohu z plynu a zpomalím,“ popsal koordinátor.

ČTĚTE TAKÉ: Kdy řidiči tápou na kruháči? Jedna specialita jim dělá problém, říká expert

Upozornil také, že na silnicích musíme dávat pozor nejen na srnky a divoká prasata, ale také na zvířata, která žijí s lidmi, například na psy ve městech. V místech, kde se výskyt zvířat předpokládá, bývají podle něj značky. „Řidič se tak může připravit,“ dodal Kassl.

Riziko hrozí zejména mimo velká města u lesů a luk. „Hlavně v ranních hodinách, kdy se zvěř vydává na pastvu a migruje. Silnice jsou překážkou v jejich cestě. Srnka ji sice přejde, ale neví, že tudy jezdí auta,“ uvedl Kassl. Pomoci by řidičům mohl i fakt, že zvířatům „svítí“ oči.

A jak se chovat, když už přeci jen ke střetu se zvěří dojde? „Každá taková nehoda se musí nahlásit, tedy zavolat policii, která pak zkontaktuje myslivce,“ popsal Kassl. V první řadě se je třeba postarat o posádku vozu, rozsvítit varovná světla a případně umístit výstražný trojúhelník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rizikové podzimní řízení: Rychlost, světla a spadlé stromy. Expert popsal, na co dávat pozor

Tagy:
silnice nehody BESIP srážka se zvířetem Bezpečně na cestách Oldřich Kassl