Mašín je chodící historie, říká autor knihy Dokud není konec. Odhalil zákulisí své práce

Novinář Filip Saiver napsal knihu Josefu Mašínovi.

Filip Saiver o příběhu bratří Mašínů

Novinář Filip Saiver je autorem knihy Dokud není konec, která se zabývá příběhem Josefa Mašína. „Sepsání knihy znamenalo dotknout se historie, která je sice desítky let stará, ale pořád to tu ovlivňuje,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Josef Mašín dnes žije v americké Santa Barbaře, kam za ním Saiver kvůli knize odjel. „Klíčové bylo získat Josefovu důvěru, jel jsem tam s velkým respektem, protože je to chodící historie,“ popisoval novinář s tím, že nakonec si velmi sedli.

ČTĚTE TAKÉ: Pepa Mašín je tvrďák i cíťa. Zabít ho chtěli komouši i africký diktátor, říká autor nové knihy

„Hodně jsem toho o jeho případu věděl a nebál jsem se zeptat na kontroverzní věci. Když člověk k Josefovi přistupuje napřímo a nedělá diplomatické kličky, tak se vám otevře. Pak už je to snadné, on je upovídaný,“ doplnil Saiver.

Příběh Josefa Mašína a jeho bratra Ctirada patří dodnes mezi nejrozporuplnější příběhy studené války. Bratry a další tři muže – Milana Paumera, Zbyňka Janatu a Václava Švédu – spojovala nenávist ke komunistickému režimu. Proti němu se rozhodli bojovat a „prostřílet“ se na Západ. Během své cesty za svobodou ale byli častokrát nemilosrdní a zanechali za sebou mnoho obětí. Spekuluje se tedy o tom, zda jsou hrdinové, nebo vrazi.

Saiver nicméně v rozhovoru uvedl, že sám Josef Mašín má dle svých vlastních slov svědomí čisté. „Tak to alespoň říká on. Jeho otec byl legionář, kterého popravili nacisté. A Josef tvrdí, že je stoprocentně přesvědčený, že otec by mu jeho boj schválil,“ prozradil Saiver s tím, že Mašín to bere tak, že byl ve válce a ať chceme, nebo nechceme, tak k ní oběti patří. „Není to pro něj tabu. Ne, že by se k tomu sám od sebe vracel, ale když se ho zeptáte, tak nemá problém o tom mluvit,“ dodal novinář.

PODÍVEJTE SE: Nechci říct, že o vyznamenání nestojím. Josef Mašín v exkluzivním rozhovoru popsal, co mu vadí na filmu Bratři

Tagy: