Krutý omyl vagnerovců: Pálili mě a bodali do očí, zuří Rus. Spletli si ho se špionem

„Bili mě a vyslýchali. Lili mi benzín na hlavu a bodli mě do pravého oka,“ popsal ruský voják hrůzy, kterých se na něm dopustila proruská žoldnéřská skupina vagnerovců. Ti se mylně domnívali, že je ukrajinským špionem a, aniž by si informace ověřili, několik hodin ho mučili. O případu informoval web Meduza.

Na vojnu se Tetragrammaton Zarujar Ar-Rahim přihlásil jako dobrovolník. „Jsem invalida druhého stupně. S postižením bylo těžké sehnat práci a armáda slibovala plat 160 tisíc rublů. Navíc jsem se chtěl podívat, jaké jsou ty ozbrojené síly, které se už v podstatě odnaučily bojovat. Když jsem pochopil, kde jsem se to ocitl, chtělo se mi brečet. Když jsem předtím sloužil v armádě, bylo to jiné,“ vysvětlil webu Meduza svou motivaci.

Jelikož by ho kvůli postižení do armády nepřijali, změnil si jméno a získal nový pas. Z Kamilova Alexeje Rachimoviče se tak v srpnu 2022 stal Tetragrammaton Zarujar Ar-Rahim. Lékařská komise o něm neměla žádné údaje. „Tetragrammaton je nevyslovitelné čtyřpísmeno Božího jména Jahve, můžete si ho vygooglit. Zarujar na internetu nenajdete, to jsem si prostě vymyslel. Jméno Rahim jsem převzal od svého otce, který se tak jmenoval,“ popsal Rus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruští vojáci prchají z bojiště. Vagnerovci nedostali od Moskvy munici, zuří Prigožin

Dne 21. ledna 2023 podepsal smlouvu s ministerstvem obrany. Nejprve sloužil u pěší jednotky 10. tankového pluku. V dubnu letošního roku byl převelen do tatarského praporu „Alga“ 72. brigády 3. armádního sboru, kde sloužil jako velitel průzkumné čety. „Osmého dubna jsme se přiblížili k Bachmutu, abychom tam nahradili Vagnerovu skupinu. Údajně se chystali odejít a my měli obsadit jejich pozice,“ popsal.

Ještě týž večer si všiml, že se po silnici k Bachmutu přesouvá vojenská technika, o které si myslel, že je ukrajinská. Okamžitě to chtěl jít oznámit na velitelství. Cestou se však rozhodl zastavit v zákopu, aby se seznámil s ruskými vojáky z dělostřeleckého pluku. Jenže těm se zdál Zarujar podezřelý. Zmátl je jeho nový pas, který dostal před rokem, a také odznak bojovníka „dobrovolnického ukrajinského sboru“, který mu před časem daroval jeho kamarád. Vojáci ho proto považovali za ukrajinského špiona.

„Pak přišel vagnerovec. Nadával mi a sebral telefon. Za dalších asi 15 minut dorazil i zbytek jeho rodiny. Dali mi pytel na hlavu, hodili do auta a odvezli pryč,“ uvedl Rus s tím, že ho odvezli do sklepa a začali vyslýchat. „Ptali se mě, jak jsem se sem dostal. Jestli jsem dezertér, kde máme zbraně a od jaké jednotky jsem,“ doplnil.

Muž skončil v nemocnici

Pak ho znovu naložili do auta a odvezli pryč. „Přesunuli mě do jiného sklepa, kde mě začali bodat do pravého oka – doprostřed víčka. Na oči mi pak lili i nějakou chemikálii. Okamžitě mě začaly štípat oči,“ popsal muž s tím, že byl poté převezen ještě několikrát. Na jednom z míst se ho vagnerovci snažili přimět k výpovědi ohněm.

„Na temeno hlavy mi lili nějakou tekutinu. Byl jsem celý mokrý a cítil jsem benzín. Pak jeden z nich začal škrtat zapalovačem a během toho mi kladl otázky. Ptal se mě, co vím o speciálních jednotkách Kraken. Možná si myslel, že jsem odtamtud,“ popsal Rus.

Během noci byl převezen celkem do čtyř mučíren. „Kromě výslechů se mnou nemluvili. Jenom jeden se mě při přejezdu zeptal, jestli jsem naživu. Neposmíval se mi, jen mě donutil zpívat ruskou hymnu. Možná si chtěl ověřit, že znám slova,“ doplnil.

„Takhle mě mučili, dokud si nevšimli, že mám něco s očima. Dali mi na ně obvaz a zavřeli zpátky do sklepa. Poslední vagnerovec, který mě vyslýchal, mě už nebil a dokonce mně přikryl teplou dekou. Byl jsem bosý. Podíval se na můj telefon a zeptal se, jestli mám rodinu. Řekl jsem mu všechno. Že jsem rozvedený a že synovi je 14 let. Nakonec se zeptal, jestli mám problém s vagnerovci. Řekl jsem, že ne. On si postěžoval, že kvůli mně byli celou noc vzhůru a museli pracovat,“ řekl ruský zajatec. Dodal, že ho vojáci posléze předali vojenské policii, která ho poslala do nemocnice.

Měl pohmožděnou ledvinu, zraněné pravé rameno a popálené oči. V nemocnici ho ale neošetřili. Nyní se Zarujar Ar-Rahim nachází ve vojenské nemocnici v Moskvě. Říká, že „už v této armádě bojovat nechce“ a stěžuje si, že ani nedostal od ruského ministerstva žádný plat.

Tagy: