Sbor volitelů by měl formálně dovršit zvolení Bidena. Trump to ale možná změní

Joe Biden během projevu pro výhře v prezidentských volbách

Koho zvolí za prezidenta volitelé?

Sbor volitelů by měl oficiálně podtvrdit Joea Bidena ve funkci prezidenta Spojených států a definitivně tak skončit americké prezidentské volby. Tradičně je tato záležitost pokládána za formalitu, letos je ale situace kvůli soudním sporům Donalda Trumpa o něco ožehavější.

Volitelé jsou jednotlivci nominovaní svými politickými stranami. Většinou se jedná o straníky s politickými ambicemi nebo dlouhodobé členy strany. V New Yorku bude například jednou z volitelek kandidátka na prezidentku v roce 2016 Hillary Clintonová.

Američtí volitelé se opět sejdou po čtyřleté pauze, aby dali hlas tomu prezidentskému kandidátovi, který v jejich státě získal nejvíc hlasů. Podle volebních výsledků by tak pro Joea Bidena mělo hlasovat 306 z celkových 538 volitelů. Donaldu Trumpovi by svůj hlas mělo dát zbylých 232.

Hlasování volitelů je poměrně staromódní –⁠ své hlasy odevzdávají na papíře, který je potom v několika kopiích rozesílán po celých Spojených státech. Ten nejdůležitější dostane americký Kongres v čele se současným viceprezidentem.

Rozhodnutí bude oficiální až 6. Ledna, kdy viceprezident Mike Pence otevře na společné schůzi Kongresu všechny hlasovací obálky, sečte hlasy a vyhlásí jméno příštího prezidenta a viceprezidenta. Nová hlava státu se pak 20. ledna chopí moci.

Ve Spojených státech se dlouhodobě vedou spekulace o tom, jestli volitelé mohou hlasovat pro jiného kandidáta než toho, kterého si v jejich státě zvolili voliči. Ve 32 amerických státech jsou volitelé k hlasování pro vybraného kandidáta vázáni zákonem, federální ústava jim ale nic podobného nenařizuje. Teoreticky mohou dát dokonce hlas osobě, která na prezidenta Spojených států vůbec nekandidovala.

Celkem je od vzniku Spojených států evidováno 165 „nevěrných“ volitelů. Minulé hlasování se pravidla rozhodlo porušit deset z nich. Ještě nikdy v historii Spojených států to ale výsledky nezvrátilo.

Tagy: