Nahradí Babiše Stropnický? Má větší šanci uspět ve volbách než Schillerová, vysvětluje expert

Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický

Komentář Daniela Köppla k prezidentským volbám

Poslední den možnosti odevzdat kandidátní listiny se blíží, hnutí ANO v pondělí oznámí svého kandidáta do prezidentských voleb. Podle marketingového experta Jakuba Horáka by ANO udělalo lépe, kdyby v případě, že se Andrej Babiš rozhodne nekandidovat, do volebního klání vyslalo spíše Martina Stropnického než Alenu Schillerovou.

„Martin Stropnický by byl dostatečnou náhradou (Andreje Babiše, pozn. red.). Jeho erudice je ukázkový přehled prezidentských pravomocí. Je to bývalý ministr obrany, bývalý ministr zahraničí, velvyslanec v Izraeli, předtím byl v Itálii, Portugalsku,“ vysvětluje Horák, podle kterého by Stropnický nemusel být nakonec přímým kandidátem ANO. To by mu například mohlo jen vyslovit podporu.

Oblíbený herec a dlouholetý diplomat by podle Horáka měl větší šance na volební vítězství než další možná nominantka opozičního hnutí Alena Schillerová. „Nevěřím, že by ona dokázala získat více bodů, než by to potenciálně svedl Andrej Babiš,“ vysvětluje skepticky Horák.

Řeč přišla i na kandidáty, kteří již svou účast v prezidentských volbách potvrdili. „U generála Pavla jsme teď svědky debaty o některých jeho kurzech během bývalého režimu. Myslím si, že je to teď pro něj škoda, všichni se ho na to budou ptát,“ popisuje situaci okolo zatím největšího favorita voleb Horák. „Mohlo by u něj dojít k efektu Jana Fischera, že se ta debata stane natolik zvláštní, že lidé začnou podporovat někoho jiného.“

U Danuše Nerudové vidí autor kampaně Pirátské strany do sněmovních voleb v roce 2017 přednost především v jejím pohlaví. „Ona má tu sadu vlastností, které jsou potřeba pro výkon prezidenta republiky. Že je žena, je dobré, je to něco nového,“ říká Horák. „Tím se vyčleňuje od ostatních. Ty další dvě kandidátky (Alena Vitásková a Denisa Rohanová, pozn. red.) nejsou zdaleka tak vidět. A samozřejmě, je tu ten efekt prezidentky Čaputové.“

Z kampaně je Horák zatím zklamaný. Jediný vtipný moment byla podle něj hláška Marka Hilschera o tom, že on je větší Čaputová než Danuše Nerudová. „To byl takový první a zatím jediný zábavný moment kampaně, jinak je to docela nuda,“ míní.

Tagy: