Schillerová: Datum rozvolnění nevím. Ekonomika by měla jet od druhé poloviny roku

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 7.3.2021

Kdy se budou moci otevřít obchody nebo restaurace? Přesné datum nejsem schopna říct, prohlásila šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) v nedělní Partii Terezie Tománkové. Ministryně financí nicméně řekla, že v druhé polovině roku už by ekonomika měla jet.

Schillerová souhlasí s premiérem Andrejem Babišem (ANO), že by bylo velmi nezodpovědné říkat, že se za tři týdny budeme rozvolňovat. „Rozvolňovat budeme moci, až bude proočkovanost a kolektivní imunita. Nejsme schopni říct přesné datum,“ prohlásila v Partii Schillerová.

Řekla, že zavření průmyslu, o kterém se spekulovalo, by bylo pro Českou republiku fatální. Už tak je problematické, že zůstává zavřená řada podniků, obchodů, služeb či restaurací. Lockdown podle Schillerové česká ekonomika zvládne do poloviny roku.

„Pokud by byla uzávěra, jaká je nyní, kdy všichni ví, jaká jsou opatření, a nic se nezměnilo, tak bychom vydrželi s deficitem pět set miliard zhruba nejpozději do poloviny roku. Ekonomika pojede od druhé poloviny roku,“ odhaduje Schillerová.

Podobně to vidí šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Větší rozvolnění podle něj nastane, stejně jako vloni – v květnu a červnu. „Nedá se nic dělat, možná, že jsme to společně celá země zvorali v minulých týdnech a měsících, teď to ještě bude celý duben, možná déle, zavřené. S rozvolněním bychom měli počítat až od května nebo od června,“ říká Dlouhý webu Seznam Zprávy.

Vypnutá ekonomika má obrovský vliv na státní finance. Prezident Miloš Zeman tento týden podepsal zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 miliard na 500 miliard korun. Ministerstvo financí čeká letos pokles daňových příjmů o 99,6 miliardy korun proti původně očekávanému výběru.

Jurečka: Lidé čekají na peníze

Šéf lidovců a exministr financí Marian Jurečka v Partii kritizoval, že vláda je pomalá co se týče vyplácení kompenzačních bonusů.

„Lidé mi píší, že čekají už třetí měsíc na to, aby jim bylo vyplaceno ošetřovné či kompenzační bonus. Pomoc je pomalá. Z té obrovské částky, je to jen třetina, která jde na pomoc podnikatelům,“ kritizoval Jurečka. Problém podle něj je i obrovské množství programů, ve kterých se nikdo nevyzná.

Schillerová na to reagovala se slovy, že stát chystá souhrnný kompenzační program pro podniky, postaven bude na propadu příjmů. Má nahradit všechny současné programy COVID.

Vláda by měla zvýšit daně, tvrdí rada

Národní rozpočtová rada už vyzvala vládu, aby připravila realistickou konsolidaci veřejných financí. Podle rady si to vyžádá významné zvýšení daní, jinak by Česku mohlo hrozit, že narazí na takzvanou dluhovou brzdu již v roce 2024.

Dluhová brzda stanoví hranici, při jejímž překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Stanovena je na úrovni 55 procent hrubého domácího produktu.

Tagy: