Slyšeli jsme silné výbuchy. Mohou potvrzovat ukrajinský útok v Bělgorodu, říká reportér

Ján Schürger o situaci na Ukrajině

Slyšeli jsme silné výbuchy. Mohou potvrzovat ukrajinský útok u ruských hranic na sklad pohonných hmot, uvedl z Charkova kameraman Ján Schürger. V západoruském městě Bělgorod ležícím asi 30 až 40 kilometrů od ukrajinsko-ruských hranic v pátek vypukl požár ve skladu pohonných hmot. Společně s reportérkou Darjou Stomatovou situaci na Ukrajině dál sledují. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že informace o tom, že za útokem stála ukrajinská armáda, nemůže potvrdit ani vyvrátit.

„Můžeme potvrdit, že útok proběhl, ale nevidíme ani neslyšíme nic. Město je vzdáleno asi 80 kilometrů. Ruská strana zahájila masivní útok dělostřelectvem a slyšeli jsme silné výbuchy, což potvrzuje, že se něco na druhé straně mohlo udát,“ uvedl Schürger.

V Bělgorodě vypukl požár ve skladu pohonných hmot. Podle gubernátora Bělgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova na areál zaútočily dva vrtulníky ukrajinské armády, které v nízké výšce přeletěly hranice. Osm zásobníků s ropou, do jejichž hašení se zapojily skoro dvě stovky hasičů i se speciálním vlakem, vzplálo jen dva dny poté, co městem otřásla exploze v muničním skladu.

Schürger dodal, že od jejich spolupracovníků přicházejí zprávy, fotografie i videa právě z města Bělgorod. „Musíme si uvědomit, že města Charkov a Bělgorod jsou kousek od sebe a řadu let byla součástí jednoho státu. Lidé v obou městech se znají,“ popsal dále.

Ukrajincům se prý kolem Charkova daří. „V okolí města se linie dotyku posunula mnohem víc na sever, nyní ukrajinská armáda ovládá celé město a přilehlé okolí až na některé výspy,“ přiblížil s tím, že ruská armáda ovládá území od hranic zhruba 10 až 15 kilometrů.

„Ukrajinští vojáci nám popisovali, že nechtějí dál postupovat, aby nebyl přímý útok na Ruskou federaci. Stále se drží stranou,“ dodal kameraman. Válka, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině, dnes pokračuje 37. dnem.

Tagy:
Ukrajina výbuch Darja Stomatová Rusko Charkov kameraman pohonné látky Ozbrojené síly Ruské federace Belgorod Ján Schürger