Schumacherovi se nevede dobře, rozloučil se s formulí 1 kultovní reportér

To, co býval pro diváky v Československu a později i Česku Luboš Pecháček, měli němečtí fanoušci formule 1 v Kai Ebelovi. Minulý čas je na místě. Po téměř třech desítkách let „odreportoval“ Ebel v neděli svou poslední velkou cenu pro televizi RTL.

Diplomovaný novinář, který proslul svými netradičními až extravagantními obleky, má v kalendáři ještě dalších pět víkendů se závody formule 1 v sezoně, kterou poznamenala pandemie koronaviru. A právě ta také předčasně ukončila Ebelovo vystupování před kamerami RTL. Poté, co Institut Roberta Kocha označil dějiště zbývajících pěti velkých cen za rizikové oblasti, rozhodlo se vedení televize nevyslat do nich vlastní štáb.

„Mister Boxengasse“, ve volném českém překladu „pan boxů“, jak se Kai Ebelovi v německých médiích přezdívalo, naskočil do přenosů z formule 1 pro RTL v roce 1992 a podle dostupných údajů se zúčastnil 498 velkých cen na šesti kontinentech.

Ta nedělní v portugalském Portimaõ byla jeho poslední. Proto si dovolil to, co předtím nikdy neudělal – představil svůj tým. Před kameru pozval zvukaře, redaktory a další lidi, kteří mu pomohli, aby se stal v Německu jednou z celebrit. Každého jednotlivě představil a poděkoval mu. „Mám knedlík v krku, jak těžce se mi mluví,“ pronesl dojatě Ebel a doplnil: „Toto je naše malá skupina. Vždy jsme se u té práce bavili. Všude, i tady v Portimau.“

Ještě dříve zvládl své tradiční předstartovní rozhovory, interview po závodech a přicházel s informacemi z boxů, tedy od jednotlivých týmů, jezdců a nejen manažerů. A přišel se zprávou, která zaujala miliony fanoušků na celém světě.

„Řekl bych, že Michaelovi Schumacherovi se nevede moc dobře,“ poznamenal Ebel a pro německá média vysvětlil: „Kdyby se mu vedlo dobře a dělal by signifikantní kroky a jeho stav by se zlepšoval, něco bychom zaslechli, viděli, zjistili. Ale protože není důvod o něčem takovém informovat, tak to bohužel nemá žádný vývoj.“

Německý pilot Michael Schumacher, dosud rekordman v počtu mistrovských titulů, kterých má sedm, se zranil v prosinci 2013 při lyžování ve francouzských Alpách. Prodělal mnoho operací těžce poškozené lebky a přidružených zranění hlavy. Po operacích v Grenoblu se léčil na specializované klinice ve švýcarském Lausanne, manželka Corrina nechala vybudovat v jejich sídle na břehu ženevského jezera vlastní rehabilitační zařízení, aby měl Schumacher maximální péči. V září letošního roku ho rodina převezla do podobně nově postavené kliniky na španělském ostrově Mallorca.

Tagy: