Sebevražda v klubu. Majitelé pařížských barů symbolicky pohřbili svůj byznys

Ve čtvrtek večer vyrazili do ulic Paříže majitelé barů a uspořádali symbolický pohřeb svému živobytí. Od úterka se na čtrnáct dní totiž ve francouzském hlavním městě zavřely bary a kavárny. Restaurace mohou zůstat otevřené. Průvod byl zahalen do kouře z dýmovnic a nesl si rakev. Konala se dokonce zinscenovaná sebevražda.

Bary a kavárny musely zavřít tento týden v úterý poté, co vláda zařadila Paříž do nejhorší koronavirové zóny. Otevřeno mohou nechat restaurace, vztahují se na ně však přísná hygienická opatření. Nařízení se týká také měst Marseille, Lyon, Lille, Grenoble a Saint-Etienne.

Protestní průvod prošel pařížským 11. obvodem, který je znám právě jako čtvrť barů, klubů a hospod, zejména v okolí Rue Oberkampf. Zaměstnanci i majitelé vyrazili s rakví přehozenou černou plachtou, a následně odhalili nápis odkazující na jejich živobytí.

„Po extrémně náročném jaře 2020, kdy jsme měli tři měsíce zavřeno, nám znovu nařídili zavřít, a to nejméně na dva týdny. Jistým způsobem je to smrt našeho podnikání,“ řekl pro list Actu Paris jeden z tamějších provozovatelů, Talel, který má svůj podnik Petit Clou v 11. obvodě tři a půl roku.

Talel demonstroval neutěšenost situace tím, že ve svém podniku zinscenoval sebevraždu. „Pro bary je toto nařízení fatální. Takové věci se mohou stát, když budou majitelé zruinováni a v dluzích,“ řekl ke svému počinu.

Stát musí pomoci

Asociace podnikatelů z 11. obvodu požaduje mimo jiné záruku kompenzace ztrát od letošního března a odpuštění sociálního pojištění za rok 2020 a až do konce koronavirové krize. „Stát nám musí pomoci krizi překonat,“ míní majitel baru Petit Clou.

Na průvod dorazili také někteří provozovatelé a zaměstnanci restaurací, kteří sice nemuseli zavřít, ale chtěli projevit solidaritu se svými kolegy ze čtvrti. Francouzský časopis Le Point vyzpovídal také provozovatele kaváren v Lyonu a v Marseille, kteří krok vlády povětšinou nechápou. Je zbytečné zavírat kavárny a bary, když se lidi mačkají v hromadné dopravě, řekl jeden z respondentů.

Ministr zdravotnictví: Nemáme jinou možnost

Ke zhoršující se situaci ve Francii se vyjádřil i ministr zdravotnictví Olivier Véran. „Nemáme jinou možnost, než dát Paříž a blízké okolí do nejkritičtější zóny,“ sdělil národu. Francie se v počtu nakažených blíží 270 osobám na sto tisíc obyvatel.

Véran konstatoval, že předchozí opatření bohužel nezabrala. Francie ale například nenařídila distanční výuku pro vysokoškoláky. S přesunem některých regionů do nejvyššího stupně pohotovosti je ovšem nutné snížit počet fyzicky přítomných studentů univerzit na polovinu.

Tagy: