Zamilovaná seniorka sedla na lep podvodníkovi. V plyšácích mu poslala do Prahy půl milionu

Neuvěřitelný případ řešili celníci a policisté v Jihomoravském kraji. Objevili zásilku plyšových hraček, ve kterých byly ukryté statisíce korun. Peníze posílala seniorka podvodníkovi. Věřila totiž, že ji potkala pravá láska.

Zásilka vypadala už na první pohled podezřele. Plyšové hračky byly totiž zašité. Celníci měli nejdřív podezření, že uvnitř jsou drogy. Jenže místo toho v nich našli půl milionu korun. „Pátráním po původu těchto peněz celníci zjistili, že peníze jsou odeslané od jedné z oklamaných důvěřivých žen,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Pětaosmdesátiletou seniorku si podvodník vytipoval přes sociální síť. Jakmile žena uvěřila, že ji miluje, začal po ní kyberzločinec chtít peníze. Potřeboval je údajně na to, aby se mohli co nejdřív setkat. Na adresu v Praze měla poslat 500 tisíc korun zašitých v plyšácích. Tam už čekala spojka. „Žena české národnosti pomáhala tyto peníze legalizovat pro organizovanou skupinu Nigerijců, která sídlila v Rakousku,“ doplnil Kaňková.

ČTĚTE TAKÉ: Kyberzločinů přibývá raketovým tempem. Jak nenaletět falešným bankéřům?

Vyšetřovatelé případ začali postupně rozkrývat a přišli na to, že oklamaných žen jsou desítky. Ty posílaly falešným vojákům a lékařům statisícové částky. Celkem se mělo jednat o více než jedenáct milionů korun. Detektivové českou spolupachatelku zadrželi, hrozí jí až deset let za mřížemi. Podle našich informací měla být za jednoho z Nigerijců provdaná.

Případy, kdy se ženy zamilují přes internet, nejsou žádnou novinkou. Před časem se například uživatelka sociální sítě zakoukala do muže, který tvrdil, že je ropný inženýr. „Vyprávěl mi svůj životní příběh, že se stará o svého syna, já jsem věřila všemu, co mi řekl,“ popsala tehdy žena. „Pod záminkou, že by společně mohli žít a muž se mohl přistěhovat do České republiky mu naposílala své finanční prostředky,“ uzavřel policejní mluvčí Jiří Matzner.

Zločinec si přišel na dva miliony korun. Scénář je v těchto případech dost často podobný. Podle policistů podvodníci získají o oběti často informace právě ze sociální sítě. Ty využívají při komunikaci. Získají důvěru a pak si začnou říkat o peníze.

Tagy: