Šest dětí ztratilo milovaného otce. „Tichý zabiják“ přemohl Míru jen pár dní po diagnóze

Tři týdny trápily otce šesti dětí Míru bolesti břicha. Po návštěvě lékaře si vyslechl zdrcující diagnózu – rakovina slinivky břišní. Onemocnění, jemuž se přezdívá tichý zabiják, ukončilo jeho život pouhých šest dní od chvíle, kdy se o něm dozvěděl. Manželka Veronika a jejich šest dětí, které velmi miloval, náhle přišly o živitele rodiny. Příbuzní se proto rozhodli požádat o pomoc veřejnost a založili sbírku.

„Míra Houdka zemřel náhle 4. června, a to v pouhých 40 letech. Jeho životní cesta byla ukončena až nečekaně rychle. Pro třech týdnech trvajících bolestech břicha navštívil lékaře a šest dní po diagnostikované rakovině slinivky břišní opustil tento svět ve svém domově: obklopen láskou svých šesti dětí, manželky a rodičů,“ popisuje na stránce Donio Nicole, neteř manželky Veroniky.

O revoluční metodě včasné diagnostiky rakoviny slinivky břišní, se kterou přišli pardubičtí vědci, se více dozvíte v této reportáži:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragická nehoda připravila tatínka Honzu o život. Kolegové založili sbírku pro jeho rodinu

Zesnulý Míra byl živitelem rodiny, jíž nade vše miloval. „Manželka Verča nyní na vše zůstala sama. S Mírou mají šest dětí – 18letého Miroslava, 16letého Tadeáše, 13letou Nellu, 10letého Maxima, 7letou Vivien a 4letého Robina. Verča se celých posledních 18 let stará o děti a chod domácnosti. S nejmladším synem je navíc stále doma, protože do školky nastupuje až v září,“ přiblížila Nicole.

Oči se nehýbaly, bylo mi jasné, že je konec

Na osudný den Veronika nikdy nezapomene. „Dopoledne se šel osprchovat, pak si lehl. V té chvíli začal strašně zvracet, oči v sloup. S Nellčou jsem se ho snažila probrat. Nevím, jestli jsem s umělým dýcháním a masáží srdce začala dříve, nebo až když přišel tchán s tchyní. Po telefonu nám radila dispečerka ze 155. Po chvíli mu zešedl obličej a nehýbaly se oči, měl úplně rozšířené zorničky a mně to bylo jasné. Byl konec,“ popsala manželka marnou snahu o záchranu.

Rakovina slinivky břišní

Rakovina slinivky, které se přezdívá „tichý zabiják“, patří mezi nejzákeřnější onkologická onemocnění. Nemocný dlouho nepociťuje žádné obtíže, a když se objeví, bývá už pozdě. Mezi pět hlavních příznaků patří žloutenka, bolest žaludku, zad, náhlý úbytek hmotnosti a plovoucí stolice. Jen 12,5 procenta pacientů se dožívá více než pěti let od propuknutí onemocnění.

Ačkoliv jí bylo jasné, že její muž zemřel, v oživování nepřestali. „Záchranka dorazila za sedm minut a jen konstatovala, že je konec. Ten jeho prázdný pohled nikdy nezapomenu,“ svěřila se. Že se jedná o rakovinu, Míra zjistil již v polovině května. „Byli jsme v nemocnici, kde mu udělali ultrazvuk a zjistili nádory na játrech. To však byl až podružný problém, a tak dál zjišťovali příčinu. V pondělí 29. května jsme se ji dozvěděli – rakovina slinivky břišní. A za šest dní byl konec. Ani se nezahájila léčba,“ podotkla.

Během několika týdnů od zjištění, že Míra bojuje s rakovinou, se její muž změnil k nepoznání. „Ruce a nohy měl jako tyčky a k tomu nafouknuté břicho plné vody,“ vzpomínala Veronika. Nečekaný odchod manžela ji zdrtil, ale snaží se prý normálně fungovat kvůli dětem. „Občas, když si situaci přehrávám v hlavě, tak si uvědomuji, že je vlastně konec. Už mu nikdy nic neřeknu, a to bych toho chtěla říct tolik. Měli jsme spoustu plánů, které jsme nestihli,“ pokračovala.

V takových chvílích ji prý dostihne realita a nezadržitelně se rozpláče. „Pak jsou chvíle, kdy je to zdánlivě v pohodě. Dnes už mě konečně nebolí na hrudi, ruce i nohy už jsou také v pořádku. Oživování pro mě byl šílený fyzický výkon,“ přiznala. Smrt otce nejhůře zvládají tři nejstarší sourozenci. „Mladší jsou na tom líp. Nellča ale byla u toho, když zkolaboval. Ze začátku mi pomáhala, než přišel tchán s tchyní, takže má nejhorší zážitek ze všech dětí,“ podotkla s odkazem na svou nejstarší dceru.

Překonat nejtěžší období

Míra byl živitel rodiny, a jak přiznává Veronika, v práci byl skoro pořád. „I přes noc dělal přesčasy,“ podotkla. S jeho náhlým odchodem se tak rodina ocitá ve velmi komplikované situaci. Proto se neteř Veroniky Nicole rozhodla založit sbírku na stránce Donio.

„Vaše pomoc pomůže celé rodině překonat to nejtěžší období až do doby, kdy se Verča vzpamatuje z prvotního šoku a bude schopna si najít práci, aby zaopatřila celou velkou rodinu,“ vysvětluje. Finanční prostředky, které se podaří vybrat, budou využity k pokrytí běžných výdajů domácnosti a uspokojení každodenních potřeb rodiny.

„Jde o jídlo, provozní náklady, hygienu, oblečení... Ztrátu tatínka dětem bohužel nic nenahradí, ale přáli bychom si, aby se díky financím jejich život v jiných směrech moc nezměnil. Aby i nadále mohly navštěvovat kroužky, jezdit na výlety a žít jako jejich vrstevníci. Pevně věříme, že jim tímto umožníme tuto náročnou situaci zvládnout mnohem lépe. Z celého srdce vám děkujeme,“ doplnila směrem k dárcům Nicole. Pokud i vy chcete početné rodině pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na stránce Donio.

Tagy: