Obrovská přílivová vlna, majáky pod vodou i nečekaný efekt. Bouře Babet pustošila Evropu

Následky bouře Babet v britském městě Sandiacre

Bouře Babet řádila v Evropě

Bouře Babet sužuje severní Evropu už několikátý den. Nepřežili ji čtyři lidé. Vrcholu dosáhla v noci na sobotu. Pod vodou se ocitlo několik německých měst na pobřeží Baltu. Po půlnoci se vítr zmírnil a voda začala pomalu ustupovat.

Bouře Babet nechala na chvíli zmizet nejeden z majáků na skotském pobřeží, ale pod vodou se ocitla i celá města na severu Německa. „Žiji tady už dlouho, ale tohle jsem tady ještě nezažila,“ popisovala pro WetterOnline obyvatelka severního pobřeží Německa.

ČTĚTE TAKÉ: Ničivá bouře Babet už řádí. Vyžádala si dvě oběti, míří do střední Evropy

Bouře způsobila výpadky elektřiny, narušila dopravu a způsobila škody, které se počítají v desítkách milionů eur. „Extrémní byla lokálně v projevech v příbřežních záplavách hlavně na severu Německa. Muselo se tam evakuovat i poměrně velké množství lidí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský. Vichr zvedl více než dvoumetrovou přílivovou vlnu, největší za posledních 120 let. Ta prolomila protipovodňovou ochranu v pobřežních oblastech v Dánsku a severním Německu. Voda pak zaplavila několik přístavních měst, například Kiel a Lübeck.

Několikadenní silný východní vítr měl ale také nečekaný efekt. Doslova vyfoukal vodu z pobřežních oblastí Severního moře, kde se mnoho lodí ocitlo úplně na suchu, a vyplout tak nemohly ani trajekty. „Nemůžeme pustit na moře žádnou loď, dokud nebude zase všechno v normálu,“ uvedl výpravčí trajektů Ralf Ackermann. Problémy měla i letecká doprava. Na anglickém letišti Leeds Bradford sjelo letadlo z Kypru mimo přistávací dráhu, nikomu se naštěstí nic nestalo. Jiná letadla pak musela přistání opakovat.

Tagy: