Dýně není jen hokaido, poznejte a ochutnejte i další druhy

Proto, abyste si mohli výjimečnost dýní ještě více vychutnat, přinášíme vám malého průvodce mezi dýněmi. Ono totiž, když se řekne dýně, tak to není pouze dýně hokaido nebo ta na Halloween. V reálu je totiž odrůd dýní několik stovek a každá z nich vyniká trochu jinou chutí a trochu jinými vlastnostmi. Tak pojďme se na ty nejznámější podívat trochu blíže.

Všeobecně je možné dýně rozdělit na okrasné a jedlé. Ne, že by dekorativní dýně nebyly jedlé, ale obecně se k jídlu nepoužívají. Okrasné dýně se vyznačují menší velikostí, váhou do jednoho kila, menší dužinou a tuhou slupkou. Dlouho vydrží. Ale pokud byste je chtěli konzumovat, je s nimi mnohem větší práce. Do této kategorie patří dýně typu andělská křídla, jack be little, miniturban, maloplodé, trnová koruna, galaxy of stars nebo třeba labutěnka. Jedlé dýně jsou pak mnohem větší, mají více dužiny a jsou chuťově zajímavější.

Dýně hokaido

Dýně hokaido patří do skupiny dýní velkoplodých. Pro svou chuť se jí také říká Kaštanová dýně. Jde o jednu z nejoblíbenějších druhů jedlých dýní (u nás dokonce vůbec nejpopulárnější), jež si můžete také vypěstovat na své zahrádce nebo balkonu. Vyznačuje se nasládlou dužinou a dále pak i tím, že ji není nutné loupat. Váží obvykle do 2 kilogramů. Nejlepší z ní je krémová polévka, ale hodí se k přípravě rizota, těstovin, pyré, jako příloha k masu, do burgerů nebo do salátů. Tuhle dýni můžete vařit, péct, smažit, grilovat i zapékat. Použít ji můžete i k výrobě koláčů, dortů, kompotů a sušeného nebo kandovaného ovoce.

Muškátová dýně

Muškátová dýně je u nás méně známá. V poslední dobou je však i u nás čím dál více vidět. Přišla k nám z Mexika. U nás se ale daří jen některým jejím odrůdám, k nimž patří třeba máslová dýně, která má hruškovitý tvar. Vyznačuje se jemnou dužinou s minimem semen a vysokým obsahem betakarotenu. Je oříškově sladká a příjemně aromatická. Slupku je nutné před dalším zpracováním oloupat. Dýně se hodí k vaření, pečení, zapékání, smažení, zavařování, grilování i restování. Nejvíce se z ní však vyrábí marmelády, džemy, kompoty, džusy a čatní. Je vhodnou přílohou k masu nebo se hodí do směsi grilované zeleniny. Setkat se s ní můžete i ve slaných koláčích, nádivkách drůbeže, v těstovinách a rizotech. U nás se z ní dělá ponejvíce polévka.

Špagetová dýně

Špagetová dýně má spoustu kultivarů, díky tomu může mít různý tvar, velikost i barvu. Ty oranžové přitom obsahují nejvíce betakarotenu. Ve svém středu mají spoustu velkých semen. Špagetovou dýni je možno vařit nebo péct. Chuťově není tak výrazná jako jiné dýně. Můžete ji však různorodě dochutit. Po tepelném zpracování se rozpadá na vlákna podobná špagetám, i proto se jí říká špagetová dýně. Hodí se tak jako náhrada špaget nebo těstovin do polévky.

Fíkolistá dýně

Fíkolistá dýně, čili také malabarská dýně, cider nebo koláčový meloun. U nás méně obvyklá dýně, která je skvělá pro výrobu všeho sladkého. Vyznačuje se totiž příjemnou sladkou chutí. V zahraničí se z ní vyrábí cukrovinky, dorty, džemy, náplně do koláčů i nápoje. V Portugalsku jimi pak krmí i prasata, aby rychle přibrala a měla chutné maso.

Dýně Marina di chioggia

Dýně Marina di chioggia je evropskou dýní, která se jmenuje podle místa, kde bylo vyšlechtěna. Toto místo najdete poblíž Benátek. Tyto dýně se vyznačují nápadně zelenou a vrásčitou slupkou, která se špatně loupe. Její dužina má však vynikající chuť. Nejlepší proto je tuto dýni neloupat, ale nakrájet na měsíčky i se slupkou a podusit. Teprve až pak dužinu vydlabejte.

Dýně velkoplodá nebo také obrovská

Dýně velkoplodé nebo obrovské nenesou své jméno nadarmo. Z této skupiny pochází skutečné rekordmanky. Jde o nejstarší druh dýní, které se pěstovaly již kolem roku 1 200 před naším letopočtem. Dýně obrovské se používají nejvíce na výrobu pyré, džemů, kompotů a náplní pečiva. Jedním z odrůd, které patří mezi dýně velkoplodé, je i dýně hokaido. Jejich jedinou nevýhodou je to, že nevydrží tak dlouho jako jiné druhy.

Bílá dýně lumina

Bílá dýně lumina je z vnější strany bílá, uvnitř pak oranžová. Její dužina je poměrně vodnatá. Hodí se k malování, zdobení, ale i ke carvingu. Kromě toho se rovněž hodí i k vaření, smažení a pečení. Použít ji můžete do náplní koláčů, Vyrobit si z ní můžete i čatní, pyré, džem. Je ideální ke kombinaci se skořicí, s muškátovým oříškem, hřebíčkem, kardamomem, rýží, quinoou, ořechy, klobásou, kuřecím masem i krůtím masem.

Dýně olejná

Dýni olejnou u nás lidé bohužel příliš mnoho nepěstují a je to škoda, protože právě její semínka nemusíte loupat. Dýně má rovněž velký význam pro včelařství, protože jde o nektodárnou rostlinu. Tato dýně je tou nejlepší odrůdou pro výrobu dýňového oleje.

Tagy: