Zemřela pětinásobná slavice Naďa Urbánková. Odešla ve spánku, oznámila její dcera

Ve věku 83 let zemřela česká zpěvačka, herečka, moderátorka, hvězda divadla Semafor Naďa Urbánková. Zdravotní problémy ji sužovaly delší dobu. Před čtrnácti lety onemocněla rakovinou, kterou překonala. Smutnou zprávu oznámila její dcera Jana Fabiánová v sobotu na Facebooku.

„S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá Slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3.2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním COVID-19. Zemřela ve spánku, bez bolestí,“ napsala Fabiánová na Facebook.

Naďa Urbánková, rodným jménem Naděžda Balabánová se narodila v Nové Pace u Jičína. Vystudovala zdravotní školu a začala pracovat jako zdravotní sestra. Už tehdy milovala divadlo a hudbu. V roce 1959 byla přijata do Pardubického divadla, odkud přešla do pražské Laterny magiky. V roce 1964 ji režisér Ján Roháč obsadil do hudebního filmu Kdyby tisíc klarinetů, který jí otevřel cestu do divadla Semafor, kde se stala výraznou tváří.

Text k jejímu největšímu hitu Závidím napsal Jiří Grossmann v době, kdy umíral. „Teprve po určitém čase jsme všichni pochopili, proč a co závidím. Protože on se vracel z nemocnice, kde se dozvěděl tu strašlivou diagnózu, a my až do premiéry vůbec nic netušili. Když jsem dozpívala, tak bylo jednadvacet, dvaadvacet sekund ticho. Mně šlo hlavou: ,Prokristapána, to bylo hrozný?‘ A pak se strhl obrovský potlesk,“ vzpomínala Urbánková v Českém rozhlase.

ČTĚTE TAKÉ: Těžký osud Nadi Urbánkové. V knize popsala děsivé vzpomínky

Otec ji znásilnil

Od roku 1969 začala působit v kapele Country Beat Jiřího Brabce, což jí přineslo obrovskou popularitu. S tímto souborem vystupovala i v zahraničí, několikrát například v Nashvillu v Tennessee, metropoli country music v USA. V letech 1972 až 1976 se stala pětkrát po sobě Zlatou slavicí. Později účinkovala s orchestrem Václava Hybše a v Hudebním divadle v Karlíně.

V soukromém životě prožila řadu bolestí. Ve své knize nazvané A příště lépe přiznala, že v době, kdy jí bylo devět let, ji znásilnil otec, který byl kvůli těžké nemoci na invalidním vozíku. „Jednou mě vzal nahoru na půdu. Sedl si tam na židli a řekl mi: ,Pojď sem a posaď se na mě.‘ A prostě mě znásilnil. Vůbec jsem tehdy nevěděla, co se děje. Začala jsem nejdříve plakat a pak strašně moc křičet. On se vyděsil a nechal toho. Řval na mě, jestli to někomu řeknu, tak mě zabije,“ popsala v knize své děsivé vzpomínky.

Josef Abrhám jí zlomil srdce

Ani ve vztazích neměla příliš štěstí. Její velkou láskou byl herec Josef Abrhám, s kterým se seznámila v roce 1968 při natáčení televizní inscenace Bahno. Chtěla si ho vzít za muže, mít s ním děti, ale on ji po osmi letech vyměnil za Libuši Šafránkovou, s níž strávil zbytek svého života. Brala to od něj jako zradu a dlouho mu nemohla odpustit.

Po nevydařeném prvním manželství s hercem Karlem Urbánkem se provdala za překladatele a textaře Jana Nemejovského, s kterým měla své jediné dítě, dceru Janu, která pokračuje v jejích uměleckých šlépějích. Vztah ale dlouho nevydržel a přišel bolestný rozvod.

Z exekucí se zhroutila

Několik let byla sama, až přišel rok 1990, kdy se zamilovala do dětského lékaře Josefa Havlíka, který žil ve Švýcarsku. I s dcerou se za ním odstěhovaly a věřily, že budou konečně šťastné. Místo rodinné idylky nastalo obrovské zklamání. Naďa brzy zjistila, že si ji třetí manžel nevybral z lásky. Šlo mu například o to, aby na své jméno v tehdejším Československu získávala úvěrové smlouvy, na což nakonec doplatila. Najednou ji začali kontaktovat věřitelé ze Švýcarska i z USA. Byly na ni uvaleny exekuce, přišla o téměř všechen majetek a zhroutila se. „Proplakala jsem si hektolitry slzí a spolykala tuny hořkosti. Také jsem měla pocit, že visím na šibenici a jsem hluboko pod vodou, kde nevidím paprsek sluníčka,“ popsala v pořadu 13. komnata.

Rakovinu porazila díky vnitřní síle

V roce 2009 krátce před sedmdesátými narozeninami ji při běžné kontrole lékaři diagnostikovali rakovinu prsou. Podstoupila operaci, přišla o obě ňadra a následně docházela na chemoterapie.

Zákeřnou chorobu tehdy dokázala překonat díky kvalitní lékařské péči, svým statečným bojem, a především pozitivní energií. „Věřit, že všechno, co proti té mrše uděláte, bude úspěšné. To je nějaká moje vnitřní síla, kterou jsem – nevím od koho, tak říkám od pána boha – dostala,“ svěřila se rozhovoru pro časopis Téma.

Tagy: