Naděje pro Západ, rána pro Putina? V Evropě odhalili velké ložisko zemního plynu

Země Evropy, které jsou z většiny odkázány na ruský plyn, nyní zoufale hledají jakékoliv další zdroje paliva. Částečnou pomocí by mohlo být nově objevené ložisko zemního plynu na Kypru. To by mělo obsahovat přibližně 2,5 bilionu kubických stop (více než 70 miliard metrů krychlových) uhlovodíku, píše agentura AP.

Kyperské ministerstvo energetiky v pondělí uvedlo, že nový objev zemního plynu u jižního pobřeží Kypru posiluje snahu Evropy zajistit si alternativní zdroje energie, protože zásobovací krize vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu nadále trápí celý kontinent.

Ložisko by podle odhadů mělo obsahovat přibližně 2,5 bilionu kubických stop tohoto uhlovodíku. O nálezu a kyperské zprávě informovala agentura AP.

Ministerstvo ve svém prohlášení také uvedlo, že objev partnerů, italské společnosti Eni a francouzské společnosti Total, byl učiněn ve vrtu Cronos. Je tak druhým ložiskem, které zde konsorcium Eni-Total objevilo.

Objevem ložiska Cronos se počet nalezených ložisek u Kypru zvýšil na čtyři. Ministerstvo energetiky uvedlo, že vrtná loď Tungsten Explorer konsorcia Eni-Total se nyní přemístila k novému vrtu, aby „množství plynu vyhodnotila s větší přesností“.

Kyperská vláda uvedla, že ruská invaze na Ukrajinu poskytla další impuls k hledání alternativních zdrojů paliva, zejména poté, co Evropská unie potvrdila, že zemní plyn by mohl sloužit v rámci přechodu na čistší energii jako překlenovací palivo až do roku 2050.

Ministryně energetiky Natasa Pilidesová sdělila, že snaha EU zbavit se ruského plynu dále posiluje zapojení Kypru do energetického plánování 27členného bloku. Dodala, že nejpravděpodobnějším scénářem, jak dostat plyn na evropské trhy, zůstává jeho přeprava plynovodem do egyptských zpracovatelských závodů ke zkapalnění a následná přeprava lodí.

Tagy: