Silné bouře v Moravskoslezském kraji. Obyvatelé měli v domech až metr a půl vody

Následky bouří v Moravskoslezském kraji

Bouřky v Moravskoslezském kraji

Obyvatelé části Frýdeckomístecka a Karvinska prožili na čtvrtek krušnou noc. Jejich územím se prohnala velmi prudká lokální bouřka doprovázená silnými přívalovými dešti. Řeka Stonávka se vylila z koryta a zaplavila lidem sklepy. Hasiči museli odčerpávat vodu asi ze třiceti domů.

Byl to liják, jaký nepamatujeme, shodují se obyvatelé Těrlicka, části obce Hradiště. Voda tekla najednou prostě všude. „Jako kdybyste lila jeden kýbl za druhým. A jak dlouho? Hodinu, hodinu a čtvrt,“ předvádí pro CNN Prima NEWS jeden z poškozených, Emil Probs.

Podle meteorologů spadlo na rozhraní Frýdku-Místku a Karvinska během půl hodiny až 40 milimetrů srážek. Řeka Stonávka se tak rychle dostala na třetí povodňový stupeň a nakonec se vylila z koryta.

„Ve spolupráci s policisty jsme připravovali evakuaci některých objektů v této osadě. Nicméně voda naštěstí velmi rychle opadla, a tak jsme zkontrolovali, jestli lidé mají vše, co potřebují,“ řekl mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Jakub Kozák.

„Obvykle je to tak, že prší třeba tři dny. Potom se zvedne voda a  trochu se dostane do garáže. Teď jí tam ale je metr až metr a půl,“ popisuje vlastní škody další z obyvatel Těrlicka.

Lokální bouřka postihla i Střítež, Hnojník a Třanovice na Frýdeckomístecku, hasiči tam zasahovali v asi třiceti domech.

Tagy: