Narkomani přišli o centrum na pražském Smíchově. Stojíme na hořícím uhlí, říká primátor

Injekční stříkačky pohozené na ulicích, drogy, lidé bez domova. Situace s drogově závislými v pražské čtvrti Smíchov se zhoršuje. Začátkem ledna navíc město přišlo o jedno ze tří kontaktních center pro narkomany a zbylá dvě jsou přetížená.

Pavel je už dvacet let závislý na heroinu, a tak už několik let pravidelně dochází do pražského kontaktního centra na Smíchově. „Chodím sem často a pomáhá mi to hlavně v tom, že nám vyměňují injekční stříkačky, dávají nám materiál potřebný k tomu, abychom měli takzvanou narkohygienu, tedy čisté stříkačky,“ popisoval CNN Prima NEWS Pavel.

ČTĚTE TAKÉ: Zdrogovaný muž hrozil na Smíchově výbuchem. Lezl po čtyřech a máchal nožem, uvedli svědci

A právě kontaktní centra mají za úkol mít narkomany takzvaně pod kontrolou. Jenže z původních tří center zbyly v Praze už jen dvě. Přitom je v hlavním městě lidí závislých na drogách přes 12 tisíc. Kontaktní centrum na pražském Smíchově má kapacitu pro 80 klientů. Denně ale přijmou více než 140 lidí.

„Nabízíme služby, jako jsou například standardní výměna stříkaček, předléčebná poradenství, testování na infekční choroby. Čísla jsou obrovská, je to zátěž pro celou Prahu 5,“ uvedl vedoucí centra David Pešek.

Jedním z klíčových bodů je podle organizace bezpečná likvidace stříkaček. Je to preventivní opatření, které chrání před šířením infekčních chorob, a to jak mezi uživateli drog, tak i mezi lidmi, kteří stříkačku najdou. „To zavřené kontaktní centrum, které chybí, znamená, že se mezi uživatele nedostane 700 čistých stříkaček a zároveň se nevybere 700 špinavých,“ vysvětlil vedoucí týmu Drogového informačního centra Josef Šedivý.

V Praze by mělo být alespoň devět center

Kontaktní centra provozují neziskové organizace a zajištění jejich sítě má na starosti pražský magistrát. Podle primátora Bohuslava Svobody ale předchozí koalice v tématu drog nic neudělala.„Teď stojíme skutečně bosou nohou na hořícím uhlí. Je velice pravděpodobné, že situaci převezmu do vlastních rukou jako šéf protidrogového programu. Ne, že by bylo za minutu dvanáct, je deset minut po dvanácté,“ řekl Svoboda.

Pro organizace, které se podporou drogově závislých zabývají, je však v metropoli dlouhodobě problém sehnat prostory. „My máme tento týden schůzku s panem primátorem. Budeme usilovat o to, aby se síť kontaktních center rozšířila, a to ideálně čtyřnásobně. To znamená z těch dvou na osm,“ uvedl starosta Prahy 5 Jaroslav Pašmik. V Evropě je přitom normou jedno kontaktní centrum na sto tisíc obyvatel. V Praze by jich tak mělo být alespoň devět.

Tagy: