Požár v Hřensku slábne, část parku již převzala správa. Hasiči odhadli, kdy oheň zlikvidují

Ministr vnitra Vít Rakušan na tiskové konferenci v Hřensku.

Jak vypadá situace v Hřensku?

Jeden z hašených sektorů v Národním parku České Švýcarsko kousek od Janova předali ráno hasiči správě parku, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Už tam nejsou ohniska požáru, dodal. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček předpokládá, že do pátku hasiči požár zlikvidují. V každém případě sníží síly i prostředky.

„Je to oblast, která už je označena za tu, kde žádná ohniska v této chvíli nejsou,“ uvedl Rakušan o předané oblasti u Janova. Hasiči budou odjíždět postupně tak, jak budou jednotlivé uhašené oblasti předávat správě. Po předání sektoru, který zahrnuje i Hřensko a jeho části Mezná a Mezní Louka, se domů vrátí evakuovaní obyvatelé. Rakušan řekl, že se podařilo vybudovat infrastrukturu, která do oblastí přivádí vodu.

„Do všech oblastí se povedlo dostat vodu a infrastruktura tam zůstane, i když bude požár uhašen,“ dodal ministr. „Ti, kteří budou hlídkovat v exponovaných místech, budou mít přístup k vodě a při rozšíření rizika budou mít možnost zasáhnout,“ doplnil.

Hasiči podle něj mohou také počítat s finanční odměnou, která pokryje i obnovu techniky. Během dnů vznikne materiál se sečtením škod, které nebývale rozsáhlý požár v národním parku napáchal. Půjde o desítky milionů. Dodal, že k lesním požárům se plánuje zasedání na evropské úrovni.

Počet hasičů, zejména dobrovolníků, se v důsledku předání jednoho sektoru snížil. V sobotu bylo podle Vlčka na místě 46 jednotek dobrovolných hasičů, v pondělí jich se zásahem pomáhá o 30 méně.

„Chceme, aby si na jednu stranu odpočali a také při předávání doporučujeme určité body, kde by měla být požární asistence,“ řekl Vlček s tím, že v Janově jsou takové lokality dvě a na základě požadavků národního parku hasiči na další místa rozvezli sudy s vodou kvůli případnému vzniku dalších ohnisek. U Janova se podle ředitele několik dní neobjevilo závažnější otevřené hoření, což byl také důvod k předání oblasti správě.

Správa bude držet požární hlídky

Důležité bude teď pro správu národního parku, aby se oheň znovu neobjevil a nerozšířil. Správa počítá s dohledem dobrovolných hasičů z Křešic a ze Lhotky ve Středočeském kraji. „Hlídka se tam bude držet nepřetržitě 24 hodin denně a počítáme s hlídáním minimálně do 31. srpna. Poté uvidíme, co bude dál,“ vzkázal mluvčí správy parku Tomáš Salov. Strážci parku podle něj čerpají ze zkušeností z požárů, které park zasáhly v uplynulých letech a pravidelně budou ve dne i v noci držet požární hlídky. Když se někde objeví ohnisko, budou mít za úkol informovat hasiče, dodal.

Příčinu požáru vyšetřuje policie, případu se věnuje tým vyšetřovatelů. Povoláni budou i kynologové s psy vycvičenými k hledání urychlovačů hoření – třeba benzinu. „Je to záležitost spíše týdnů. Jsme limitováni tím, kam nám hasiči umožní vstup. Bude prováděno i ohledávání nemovitostí, které byly poškozeny požárem,“ sdělil mluvčí policie Daniel Vítek. Co případnému pachateli hrozí, pokud se jeho vina prokáže, podle mluvčího v současné době nelze stanovit.

Požár vypukl 24. července a zasáhl plochu o velikosti 1 060 hektarů. V pondělí činila plocha zásahu méně než 200 hektarů.

Tagy: