Slavné Barrandovské terasy znovu otevřou. Oprava se protáhla kvůli špatnému stavu budovy

Barrandovské terasy se znovu otevřou.

Barrandovské terasy ožijí

Ve třicátých letech 20. století se zde scházela ta největší smetánka od filmových hvězd, jako byl Vlasta Burian nebo Adina Mandlová, až po samotného prezidenta T. G. Masaryka. Řeč je o Barrandovských terasách v Praze, které se po dlouhých 29 letech pomalu chystají na znovuotevření.

Poslední hosty přivítala restaurace na Barrandovských terasách, které se tyčí nad Prahou, v roce 1994. Rekonstrucke zchátralé budovy ještě chvíli potrvá. Oprava přilehlých kaskád letos ale po sedmi letech skončí. „Zaskočila nás konstrukce železobetonu historické budovy. Její stav byl daleko horší, než se předpokládalo,“ uvedl architekt Ondřej Kural.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Koněvova ulice se přejmenuje, rozhodli pražští radní. Tisíce lidí si musí vyměnit občanku

Svoji největší slávu ale zažily Barrandovské terasy ve 30. letech minulého století. Před necelým sto lety je tady nechal vystavět Václav Maria Havel – otec prvního českého prezidenta Václava Havla. „Podobná restaurace je v Kalifornii, to byla inspirace pro bratry Havlovy, aby něco podobného postavili v Praze,“ uvedl historik architektury Zdeněk Lukeš.

Scházela se tady největší pražská smetánka i filmové hvězdy. Místo si oblíbili i filmaři z nedalekých filmových továren. Jak terasy žily v době své největší slávy, je vidět i v předválečném snímku Extase. „Z těch teras byl krásný výhled na panorama města. Večer hrávala kapela, lidé tančili. Navíc mohli vidět hvězdy filmového plátna jako Adinu Mandlovou, slavné režiséry jako Martina Friče a podobně,“ řekl Lukeš.

Velice populární byl i místní bazén, který ale v současné době k Barrandovským terasám nepatří. Chátrající místo tak často navštěvují lidé bez domova. „Bazén byl proslulý svou ledovou vodou. Dnes už není problém to vyhřívat,“ sdělil Lukeš.

Po znárodnění skončil soukromý provoz. A restaurace pomalu, ale jistě během komunismu ztrácely svůj lesk. Jestli se veřejnost opět dočká oživení jejich slavné éry, je zatím ve hvězdách.

Tagy: