Sledujte RADAR: Česko zasáhne silný vítr. Ledovka ohrozí nejen řidiče, kde hrozí nejvíce?

Ve Velké Británii může dojít k události, která nastává jednou za 250 let.

Počasí 19.12.2023 7:09

V Česku se v následujících dnech vyskytne silný vítr. V nárazech může dosahovat i rychlosti 90 km/h. Hrozí proto tvorba sněhových jazyků a také ledovky. Nejvyšší teploty dosáhnou až na 11 °C. V úterý bude obloha většinou polojasná, ale v dalších dnech meteorologové očekávají převážně zataženo.

V úterý bude většinou polojasno a zejména na Moravě se místy vyskytnou mlhy, které mohou být i mrznoucí. Od severozápadu bude postupně přibývat oblačnosti a později večer se v severozápadní polovině území očekává déšť, v oblastech nad 1 000 m i sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou na 7 až 11 °C, při slabém větru se budou pohybovat  kolem 4 °C. Povane mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který místy v nárazech dosáhne až na 15 m/s.

Až do úterních 10 hodin je v platnosti také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před mrznoucími mlhami. Ty se mají vyskytovat na severu Čech a také na jižní Moravě a na Olomoucku. „V mlze je nutno snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Déletrvající mrznoucí mlhy mohou vést k tvorbě námrazy na komunikacích s nebezpečím smyku,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masivní výbuch sopky na Islandu: Záběry ukazují lávu stříkající vysoko do vzduchu

Noc na středu bude zatažená až oblačná. Na severozápadě a postupně i na ostatním území se vyskytne déšť nebo přeháňky. Ty budou v polohách nad 1000 m a postupně v Čechách od 600 m sněhové. Nejnižší teploty klesnou na 4 až 0 °C, při slabším větru se mohou pohybovat kolem -2 °C. „Při mrznoucích srážkách se bude tvořit slabá ledovka,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Vát bude mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který v nárazech dosáhne až na 15 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na středu meteorologové předpovídají zataženo a občasný déšť. Nejvyšší teploty dosáhnou na 2 až 6 °C. Povane mírný, postupně čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který v nárazech dosáhne až na 15 m/s.

Zataženo až oblačno předpovídají meteorologové také na čtvrtek. Od severozápadu se na celém území postupně vyskytnou přeháňky nebo déšť. V polohách nad 600 m se očekává sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou na 3 až 7 °C. Povane čerstvý západní až jihozápadní vítr rychlostí 5 až 10 m/s, který v nárazech dosáhne na 15 až 20 m/s (70 km/h) a později odpoledne a večer v Čechách až na 25 m/s (90 km/h).

V pátek se bude na našem území vyskytovat proměnlivá, převážně velká oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami. V polohách nad 1000 m a v severní polovině postupně od 400 m se očekává sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou na 2 až 6 °C. Vát bude čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 6 až 11 m/s, který v nárazech dosáhne i na 20 až 25 m/s. „Postupně od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků,“ uvedli meteorologové.

Tagy: