RADAR: Česku hrozí nebezpečná ledovka. Kde všude si dát pozor?

Ledovka (Ilustrační foto)

Počasí (18.11.2023 7:21)

Zima se důrazně hlásí o slovo. Během víkendu může sněžit i v nížinách, meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu varují hlavně před mrznoucími srážkami a nebezpečnou ledovkou. Další rapidní pokles teplot pak předpovídají pro příští týden, kdy má znovu dojít k radikálnímu ochlazení.

Sněžení se v sobotu může objevit i v nížinách společně s deštěm. Zejména pak na severu a severovýchodě území může být četnější. Na Moravě a ve Slezsku mají podle Českého hydrometeorologického ústavu srážky k večeru ustávat, místy se udělá až polojasno. Mezitím se v Čechách od západu začne zatahovat a s oblačností přijdou další srážky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 a 8 °C, na severovýchodě pouze okolo 2 °C a na horách kolem –1 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechvalně známý jev El Niño změní letošní zimu. Můžeme se těšit na sněhové radovánky?

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě sněhových srážek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh, případně Souhrn deště pro přeháňky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V noci na neděli bude v Čechách nadále deštivo, zpočátku v nadmořských výškách nad 700 metrů nad mořem, přechodně i v nižších polohách přijde déšť se sněhem a sněžení. Na Českomoravské vrchovině a na západě Moravy čekají meteorologové sněžení i mrznoucí srážky. Rtuť teploměrů se tady a na východě území bude pohybovat kolem nuly.

Kvůli kombinaci teplotních a srážkových podmínek upozorňují na nebezpečný jev, který může pozlobit nejen řidiče, ale i chodce, a to na ledovku. Předběžná výstraha platí pro celé území kromě Plzeňského a Karlovarského kraje. Meteorologové v pátek vydali podrobnou prognózu, kdy a kde mohou lidé očekávat problémy s námrazou a ledovkou. Více se dočtete zde.

Teploty v Čechách posléze během dne vystoupají k 7 a 12 °C. Citelně chladněji pak bude na severovýchodě území, a to mezi 1 a 6 °C. Podobně tomu bude i na začátku pracovního týdne.

polovině pracovního týdne však přijde výrazné ochlazení se středečními maximy mezi –1 °C a 3 °C, následovanými nočními až –6 °C. Maxima jen lehce nad nulou vydrží i ve čtvrtek. Koncem týdne se zase mírně oteplí, průměrné nejvyšší teploty však zůstanou okolo 5 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V průběhu oslav 17. listopadu se uskutečnil i pochod za klima

Tagy: