Sledujte RADAR: Česku hrozí bouřky s kroupami. V částech země mohou být velmi silné

Blesk nad Pražským hradem

Počasí (26.6.2024 6:09)

V Česku opět udeří silné bouřky s kroupami a přívalovými srážkami, a to zejména ve středu a ve čtvrtek. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu o tom informovali ve své předpovědi. Od pátku pak budou panovat teploty, které vystoupají až na 32 °C.

Ve středu bude v Česku zpočátku jasno až polojasno, postupně až oblačno. Odpoledne a večer se zejména na západě a východě území místy vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které mohou být i silné. „Bouřky mohou být doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 mm a menšími kroupami,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu ve své předpovědi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Nejvyšší teploty dosáhnou 25 až 29 °C, v Polabí až 31 °C. Povane slabý, během dne kromě východu území přechodně mírný jihovýchodní až východní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který ale v bouřkách přechodně zesílí.

V noci na čtvrtek se bouřky vyskytnou hlavně na Moravě, jinde jen ojediněle. Obloha bude oblačná až zatažená, teploty klesnou na 18 až 14 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr rychlostí do 4 m/s, který v bouřkách zesílí.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek bude obloha oblačná až polojasná, zpočátku místy až zatažená. Odpoledne se opět mohou vyskytnout přeháňky nebo i silné bouřky. „Bouřky mohou být doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm a menšími kroupami,“ uvedli meteorologové. Nejvyšší teploty dosáhnou na 24 až 28 °C, v Polabí až na 30 °C. „Očekává se, že pro středu i čtvrtek bude vydána výstraha,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

V pátek bude polojasno až oblačno, odpoledne a večer se zejména v severovýchodní polovině území místy vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Teploty vyšplhají na 28 až 32 °C.

Stejné teploty vydrží i v sobotu a neděli. V sobotu bude polojasno, večer se na západě při zvětšené oblačnosti ojediněle vyskytnou přeháňky nebo i bouřky. Ty mohou být v neděli i silné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Strašák jménem klimatizace? Přináší úlevu i klidný spánek. Klíčové je nastavení, radí experti

Tagy: