RADAR: Nebezpečné mrznoucí mlhy, pak teploty i přes 10 °C. Podívejte se, jak bude u vás

Cesty v Česku mohou klouzat. (Ilustrační foto)

Počasí 28.1.2024 7:22

V části České republiky, zejména na západě a na Moravě, se mohou v noci a v pondělí dopoledne vyskytnout mrznoucí mlhy, při kterých na silnicích a chodnících hrozí slabá námraza. Mohou být také kluzké a může být snížená dohlednost, informoval v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Během pondělí se podle něj budou mlhy zvolna rozpouštět, po většinu dne se udrží jen ojediněle.

Mrznoucí mlhy očekávají meteorologové od půlnoci místy v Jihomoravském a Olomouckém kraji, na Vysočině, v části Zlínského a Pardubického kraje a také v Ústeckém kraji a na západě Středočeského a severu Plzeňského kraje.

ČTĚTE TAKÉ: Bouře Jitka pustoší sever Německa, zasáhne i Česko. Hrozí vichr, mrznoucí srážky a ledovka

„V mlze je nutno snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Déletrvající mrznoucí mlhy mohou vést k tvorbě námrazy na komunikacích s nebezpečím smyku,“ upozornili meteorologové ve výstraze a doplnili, že při déletrvajícím vyjasnění může být slabá námraza i v místech, kde nebude mlha, a to hlavně v blízkosti řek a potoků.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě větru rozklikněte kategorii Vítr. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Mrznoucí mlhy se ojediněle mohou objevit i v noci na pondělí. Nejnižší teploty klesnou k −4 °C, v údolích až k −6 °C. Začátek nového týdne však doprovodí slunečné počasí. Přes den bude obloha jasná až polojasná, mraky se na nebi objeví jen místy. Denní maxima zůstanou mezi 3 a 7 °C, ovšem v Pošumaví, na Frýdlantsku a Jesenicku může rtuť vystoupat i na 11 °C.

Obdobné počasí očekávají meteorologové také v úterý. Bude jasno až polojasno, po ránu se ale podle ČHMÚ nadále mohou tvořit mrznoucí mlhy. Teploty se budou pohybovat od 1 do 5 °C, o něco tepleji bude opět v Pošumaví a na Frýdlantsku i Jesenicku, kde může teploměr ukázat až 8 stupňů. Dorazí také silnější vítr, který může v nárazech foukat rychlostí až 55 km/h.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nečekaná rána pro obyvatele Hor. 15letý Rus je chce vystěhovat z nově postavených domů

Tagy: