Sledujte RADAR: V Česku stouply hladiny řek. Kde platí extrémní stupeň nebezpečí?

Zatažená obloha, pošmourné počasí a dešťové přeháňky se zřejmě v Česku udrží až do konce nadcházejícího týdne. V neděli se mohou ojediněle objevit i bouřky. Meteorologové zároveň varují před povodněmi. Výstraha platí až do nedělního dopoledne, v části Česka dokonce s vysokým stupněm nebezpečí. Jak bude ve vašem regionu můžete sledovat na radaru v tomto článku.

Sobotní obloha bude zatažená až oblačná, místy s přeháňkami. Po noci vydatného deště budou v průběhu rána srážky doznívat, na západě se však mohou proměnit ve sněžení či smíšené srážky. Na zhruba polovině Česka hrozí povodně, na Chrudimsku dokonce meteorologové vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Nejvyšší denní teploty budou dosahovat 9 až 13 °C. O poznání chladněji ale bude na jihu země, kde se maxima budou pohybovat mezi 5 a 9 °C.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat na radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť a bouře.

Pošmourno zůstane i přes noc, k nedělnímu ránu se mohou objevit i ojedinělé mlhy. Přes den se místy vyskytnou přeháňky v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku přijdou jen ojediněle. Český hydrometeorologický ústav očekává i ojedinělé bouřky. Povodňová výstraha platí až do jedenácti hodin dopoledne. Ráno a večer může místy být až polojasno, teploty při nízké oblačnosti mohou dosáhnout až 15 °C, naopak při jasnější noci může mrznout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec dohadů, tornádo u Letovic potvrdili i meteorologové. Video ukazuje sílu živlu

Zataženo až oblačno bude i v pondělí. Místy se vyskytnou přeháňky i občasný déšť. Nejvyšší denní teploty se podle meteorologů udrží na dvouciferných hodnotách. Deštivé počasí zřejmě vydrží až do konce nadcházejícího týdne. Ubývání oblačnosti a srážek můžeme čekat až s přicházejícím víkendem.

Zvednuté hladiny

Hladina Moravské Dyje v Janově na Jindřichohradecku je na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. Podle Miloše Nováka, starosty Dačic na Jindřichohradecku, které jsou pro lokalitu obcí s rozšířenou působností, není vodou ohrožený majetek ani zdraví. Kvůli pátečním dešťům jsou zvednuté i hladiny několika dalších řek na jihu Čech a Vysočině, kde jsou nejvýše druhé povodňové stupně.

Hladina Balinky v obci Baliny na Žďársku začala přibližně ve 4:00 mírně opadat, setrvalý stav je na Želetavce v Jemnici na Třebíčsku a na Oslavě na dvou místech na Žďársku. Hladina řeky Jihlavy v Ptáčově na Třebíčsku v sobotu ráno 6:00 stoupala.

V Balinách v pátek bedlivě sledovali zvedající se hladinu místní řeky. Na druhý povodňový stupeň se dostala ve 21:30. Podle starostky Moniky Čermákové stejnou situaci obec už několikrát zažila. Voda se při druhém stupni rozlévá na louky v obci a údolí. Nemovitosti ohrožuje až třetí stupeň, který v případě Balinky znamená stav vody 200 centimetrů. Hladina říčky začala klesat v sobotu nad ránem. Předtím vystoupala na 185 centimetrů.

S vydatným deštěm se potýká i Jihočeský kraj

Hladiny kvůli dešťům stouply na několika dalších tocích na Vysočině i v jižních Čechách. První povodňový stupeň, bdělosti platí v Kraji Vysočina na Sázavě, Olšanském potoku, Rokytné, Žirovnici a Želivce. V Jihočeském kraji jsou podle meteorologů hladiny zvednuté na Nežárce, Lužici, Blanici, Malši, Zlatém a Svinenském potoku a říčce Smutná.

Za uplynulých 24 hodin napršelo na několika místech Vysočiny i přes 30 centimetrů vody, nejvíc v Nové Vsi a Jemnici. Na jihu Čech déšť nejvíce zasáhl Staré Hutě, kde napršelo už téměř 50 centimetrů.

Tagy: